Meer dan 63.000 rijksmonumenten


boerderij in Brummen

Boerderij

Voorstondensestraat 2
6971KS Brummen
Gelderland


Beschrijving van boerderij

Omschrijving onderdeel 24: (Voorstondensestraat 2 ; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 24) BOERDERIJ DE KORENHOEVE Vermoedelijk in oorsprong 18de-eeuwse boerderij, die volgens een mededeling van de oude bosbaas, de heer Goldsteen, ook de functie van café/herberg heeft gehad. De boerderij staat aan het begin van de centrale noord-zuidlaan van het park. Het voorhuis is crèmekleurig gepleisterd en heeft ramen met bijzondere 'dubbele' middenstijl uit circa 1860 en voorzien van een omlopend schilddak. In de voorgevel bevinden zich drie vensters en de entree, in het dakschild is een dakkapel aangebracht. In de achtergevel van het schuurgedeelte bevinden zich een baander met korfboog, twee getoogde staldeuren en twee getoogde venstertjes. Het metselwerk van de deel is vroeg-19de-eeuws, waarbij oudere stenen zijn hergebruikt. De deel wordt overkapt door een zadeldak met wolfseind, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. In het interieur van het voorhuis zijn onder meer van belang de balken (thans verborgen achter het plafond) en paneel-klampdeuren. De deel is verbouwd tot woonruimte. Waardering De BOERDERIJ DE KORENHOEVE is algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, functionele architectuur; - vanwege de opvallende ligging aan het begin van de noord-zuidlaan; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520802
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van boerderij in Brummen

Eenvoudig, doch goed bewaard Veluws boerderijtje met wolfdak, door riet en pannen gedekt

Voorsterweg 135
Brummen
Eenvoudig, doch goed bewaard Veluws boerderijtje met wolfdak, door riet en pannen gedekt, eerste helft 19e eeuw. Vensters met luiken en 20-r..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 2: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG De HISTORIS..

woonhuis

Voorsterweg 142
Brummen
Omschrijving onderdeel 5: (Voorsterweg 142-144 ; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 5) DUBBELE BOSARBEIDERSWONING De dubbele BOSA..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 18: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 18) WATERVAL De WATERVAL bevindt zich ten zui..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 16: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 16) SOKKEL IN ZUIDTUIN Zware, balustervormig..

Kaart & Routeplanner

Route naar boerderij in Brummen