tuin park landgoed in Brummen

Voorsterweg 139
6971KD Brummen

Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 18: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 18) WATERVAL De WATERVAL bevindt zich ten zuidwesten van het huis waar het hoge waterpeil van de vijvers via een slingerende beek zich in de grachten (met lager peil) stort. Het niveauverschil is 20 cm. De waterval werd gemaakt in 1820, waarbij grote zandstenen restanten van stoepen, traptreden en dorpels werden gebruikt. De eigenlijke plaat waarover het water loopt is een 40 cm brede, 1,85 m. lange en 15 cm. dikke stoep- of trapplaat. Het metselwerk van de flankerende, geleide pijlers is rond 1920 vernieuwd; echter onder de genoemde plaat bevindt zich ouder metselwerk (1820). Op de pijlers en in de buurt van de waterval bevinden zich enkele grote (tot 100 cm. lang) en meerdere kleine zwerfkeien. Waardering De WATERVAL is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het karakteristieke materiaalgebruik en de eenvoudige vormgeving; -als decoratief element binnen de historische tuin- en parkaanleg van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)