tuin park landgoed in Brummen

Voorsterweg 139
6971KD Brummen

Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 11: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 11) TUINHUIS Zeshoekig houten TUINHUIS, rond 1910 gebouwd in opdracht van Baronesse Van Dedem-De Vos van Steenwijk. Het tuinhuis staat op een zware gemetselde fundering en is rietgedekt met zinken bekroning waarop een smeedijzeren windvaan. De buitenwand bestaat uit zeer brede kraaldelen van ongelijke breedte, op een sierlijk stijl- en regelwerk met afgeschuinde hoeken en kapiteeltjes e.d. Het plafond is van smallere kraaldelen met afgeschuinde zijden, zodat een eenvoudige koepelvorm is ontstaan. Van de zes wanden zijn er twee open, deze zijn voorzien van 4 glasdeuren met kleine ruitjes. In de westelijke wand bevindt zich een raampje met 12 kleine ruitjes, uitzicht gevend op de bloemenborder. Onder dit raampje bevindt zich een kastje. De bodem wordt gevormd door een blank houten vloer. De buitenzijde is in de kleuren van het huis geschilderd (de planken creme/grijs afgewisseld), het interieur polychroom in groen (onderzijde wanden), blauw (bovenzijde wanden en koepel), bruin (koepelrand) en geel (stijl- en regelwerk). Waardering Het TUINHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de karakteristieke en decoratieve vormgeving; - vanwege de ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)