Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Brummen

Tuin Park Landgoed

Voorsterweg 139
6971KD Brummen
Gelderland

Bouwjaar: 1820


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 8: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 8) TUINMUUR MET POORTDEUREN (NOORDZUID) LANGS BINNENTUIN De TUINMUUR is gebouwd na 1820 met grote hergebruikte bakstenen afkomstig uit het hoofdgebouw dat toen ingrijpend verbouwd werd. De bakstenen (6 x 12,5 x 25) waren gebruikt bij de herbouw van het hoofdgebouw in de tweede helft van de 16e eeuw. De muur van bijna 24 m. lang is gebouwd als kweekmuur, met aan de vlakke, west-zuid-west-zijde haken ten behoeve van latten voor het geleiden van pruimen (leifruit). Ook aan de andere kant bevinden zich haken voor geleide planten. De opbouw is in steenswerk in een onregelmatig kruisverband, met op de hoeken pijlers en daartussen nog 4 steunberen (aan de oostzijde). Aan de onderzijde zijn de beren zwaarder uitgemetseld. De vakken tussen de beren en pylonen zijn aan de bovenzijde trapsgewijs uitgebouwd. De muur is schuin opgebouwd met de hoge kant aan het westen; hierop ligt een dubbele rij gesmoorde oud-Hollandse pannen. De 3 m. hoge pylonen hebben hoge koppen met frieslijst en een gemetselde afdekplaat met diamantkop. Oorspronkelijk was de muur gepleisterd. Tussen de oostmuur van de druivenkas en de muur bevindt zich tussen twee pijlers houten POORTDEUREN met accoladevormige bovenzijde, hangend aan gesmede gehengen. In 1995 is het zuidelijke deel van de muur omgevallen en vervolgens weer opgebouwd met de oude stenen. Waardering De TUINMUUR MET POORTDEUREN is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek onderdeel van een buitenplaats; - vanwege de functionele vormgeving; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520786
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Brummen

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 6: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 6) DRUIVENKAS EN BLOEMENKAS De tweedelige DRUI..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 11: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 11) TUINHUIS Zeshoekig houten TUINHUIS, rond ..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 7: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 7) TUINMUUR TUSSEN BOUWHUIS EN DRUIVENKAS Deze..

Voorstonden: Koude bak

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 25: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 25) KOUDE BAK. Ten westen van de druiven- en ..

kasteel buitenplaats

Voorsterweg 137
Brummen
Omschrijving onderdeel 3: (Voorsterweg 137; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3) KOETSHUIS. Het oudste gedeelte van het KOETSHU..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)