Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Brummen

Woonhuis

Voorsterweg 142
6971KD Brummen
Gelderland

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van woonhuis

Omschrijving onderdeel 5: (Voorsterweg 142-144 ; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 5) DUBBELE BOSARBEIDERSWONING De dubbele BOSARBEIDERSWONING met een kleinere achterbouw dateert vermoedelijk uit 1860, toen ook de ertegenover liggende beukenlaan werd geplant, in welks as de voorgevel is geplaatst. De woning is in 1960 ingrijpend verbouwd. Het huidige zadeldak (in rode verbeterde Hollandse pan) vervangt een lager, omlopend schilddak in grijze oude Hollandse pannen. Tevens werd de middenpartij, met twee bredere ramen dan de buitenste en daardoor met bijzondere 'dubbele' middenstijl, bekroond door een flauw hellende top met sierlijke daklijst en gezaagde bekroning, met in het midden van de topgevel een bijzonder getoogd raam met roeden. De 4 kozijnen met luiken in de voorgevel (noord) zijn origineel. De buitenste, smallere voorgevelramen behoorden vroeger tot de slaap-opkamer, waaronder een kelder. Thans is er sprake van een grote kamer bij elke woning. De muren zijn opgetrokken in een strakke handvormsteen, gemetseld in kruisverband met dunne lint- en stootvoegen en geknipt gevoegd. In het interieur is de originele constructie (balklagen) en afwerking in de basis nog aanwezig. De vergrote kap herbergt thans de slaapkamers. Waardering De DUBBELE BOSARBEIDERSWONING is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging aan de rand van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520783
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Brummen

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 12: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 12) TUINBEELD (MERCURIUS) OP BASEMENT (aan het ..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 17: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 17) VAAS MET BLOEMEN IN DE ZUIDTUIN 18de-eeuw..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 23: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 23) BRUG OVER DE MIDDENGRACHT Eenvoudige, bol..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 16: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 16) SOKKEL IN ZUIDTUIN Zware, balustervormig..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 18: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 18) WATERVAL De WATERVAL bevindt zich ten zui..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Brummen