Meer dan 63.000 rijksmonumenten


boerderij in Brummen

Boerderij

Voorsterweg 148
6971KD Brummen
Gelderland


Beschrijving van boerderij

Omschrijving onderdeel 4: (Voorsterweg 148; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4) BOERDERIJ (VM. TOLHUIS) De vermoedelijk laat 18de-eeuwse BOERDERIJ (type hallehuis) op rechthoekige grondslag staat naar alle waarschijnlijkheid op de oudere fundamenten en ligt vanwege de voormalige functie van tolhuis in de as van de weg. Het pand wordt door een zadeldak met wolfseinden overkapt. De kap (eiken gebinten) wordt bovenaan gedekt met riet en onderaan met grijze oud-Hollandse pannen. Op het wolfseind van de zuidgevel is omstreeks 1960 een dakkapel aangebracht. De gevels zijn opgetrokken met vermoedelijk oudere, hergebruikte stenen in kruisverband aan de voorgevel (zuid) en een onregelmatig verband aan de overige gevels. In de voorgevel zit vlechtwerk. De kozijnen (laat 18de-eeuws?) zijn ondermeer voorzien van zes-ruits schuiframen (ca. 1860). De meeste vensters zijn voorzien van luiken. De deeldeur in de achtergevel heeft een gave korfboog. In het interieur zijn onder meer van belang: de balkenplafonds, bedsteden, broodkastje, klampdeuren met betimmeringen. Waardering De BOERDERIJ (VM. TOLHUIS) is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige architectonische vormgeving; - als bijzonder en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging van de boerderij door zijn voormalige functie als tolhuis, in de as van de weg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520782
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van boerderij in Brummen

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 22: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 22) DUIKER IN DE VOORSTONDENSE BEEK ONDER DE VO..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 20: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 20) GEMETSELDE DUIKER BIJ VOORMALIG TOLHUIS D..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 10: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 10) TOEGANGSHEK MET BIJBEHORENDE SOKKELS Het..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 19: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 19) GEMETSELDE DUIKER MET GESMEDE AFSLUITBEUGEL..

tuin park landgoed

Voorsterweg 139
Brummen
Omschrijving onderdeel 9: (Bij Voorsterweg 139; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 9) TUINMUUR (OOSTWEST) IN HET VERLENGDE VAN DE Z..

Kaart & Routeplanner

Route naar boerderij in Brummen

Foto's (1)