Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Slijk Ewijk

Woonhuis

Waaldijk 11
6677MA Slijk Ewijk (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: 1851


Beschrijving van woonhuis

Omschrijving onderdeel 11: BOSWACHTERSWONING. Aan de Waaldijk staat een bakstenen woning uit 1851 (zie sluitsteen). Het op rechthoekige grondslag opgetrokken dijkhuis wordt overkapt door een met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met overstek voorzien van gesneden windveren. De vierassige voorgevel heeft zesruitsvensters met luiken en een excentrisch geplaatste toegangsdeur met tweeruits bovenlicht. In de zijgevel een dubbele getoogde inrijdeur met links een staldeur en op de verdieping een hooiluik. Waardering De BOSWACHTERSWONING is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Waaldijk en bij de toegang tot de buitenplaats; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520776
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Slijk Ewijk

tuin park landgoed

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK. Aan de Waaldijk staat een l9de-eeuws hek van twee gemetselde hekpijlers met gecementeerde afdekplat..

tuin park landgoed

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSHEK. Aan de Grote Allee staat een l9de-eeuws hek van twee gemetselde hekpijlers met gecementeerde afdekp..

kasteel buitenplaats

Grote Allee 3
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 6: KOETSHUIS. Terzijde van het huis staat een witgepleisterd koetshuis uit 1840 (zie inscriptie sluitsteen J.C.W./F..

tuin park landgoed

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 5: PRIEEL. Ter zijde van het huis staat een vroeg-l9de-eeuws prieel van bijzonder gedetailleerd vakwerk van bamboe ..

kasteel buitenplaats

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Huis te Loïnen). Op enige afstand van de Waalbandijk ligt een witgepleisterd huis in neoclassicis..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Slijk Ewijk

Foto's (1)