Meer dan 63.000 rijksmonumenten


boerderij in Slijk Ewijk

Boerderij

Grote Allee 2
6677MA Slijk Ewijk (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: 1825


Beschrijving van boerderij

Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ MET SCHUREN. Aan de westzijde ligt de op de fundamenten van het middeleeuwse kasteel gebouwde bakstenen T-boerderij uit circa 1825. Het voorhuis van anderhalve bouwlaag is overkapt door een met riet gedekt schilddak met gemetselde hoekschoorstenen en op de nok een klokkenstoel, de stal is overkapt door een deels met riet, deels met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt licht geknikt wolfsdak met smal overstek en een gemetselde schoorsteen op de nok. De vijfassige voorgevel kent een regelmatige indeling van afwisselend een zesruitsvenster en een deur met bovenlicht, daarboven vier zoldervensters met luik. Tegen de rechter zijgevel een rechthoekige uitbouw. De achtergevel heeft korfboogvormige deeldeuren geflankeerd door een rond venster en een staldeur, in de zijgevels ellipsvormige stalvensters. Kelders met kruisgewelven op pijlers van het middeleeuwse kasteel. Naast de boerderij een bakstenen WATERPUT, die circa 1 meter boven het maaiveld uitsteekt. Ten noordoosten van de boerderij staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen SCHUUR (XIXa), bouwschuur genoemd, met spantconstructie onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt hoog opgaand, licht geknikt wolfsdak voorzien van daklijsten (zaagtand). In de westgevel een korfboogvormige deeldeur met rechts een halfrond gietijzeren stalvenster, in de oostgevel een korfboogvormige deeldeur geflankeerd door ovale gietijzeren stalraampjes en rechts een staldeur. Beide gevels met vlechtwerk en smeedijzeren muurankers. Op een verhoging staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen SCHUUR (XXa), 'Hoge schuur' genoemd, onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak met ongelijke schilden. Over de gehele lengte van de zuidgevel een houten aanbouw (boenhok) onder een met gesmoorde Muldenpannen lessenaarsdak. Voorgevel met korfboogvormige deeldeur en in de top een rond venster. Waardering De BOERDERIJ MET SCHUREN is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de middeleeuwse kelders met kruisgewelven als laatste restant van het kasteel; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520772
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van boerderij in Slijk Ewijk

kasteel buitenplaats

Grote Allee 2
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 8: SCHUUR ANNEX KOETSHUIS. Naast de boerderij staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen schuur ann..

tuin park landgoed

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 9: KAS. Ten noorden van de boerderij staat een (laat) l9de-eeuwse perzikenkas die oorspronkelijke in de moestuin s..

kasteel buitenplaats

Grote Allee 3
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 6: KOETSHUIS. Terzijde van het huis staat een witgepleisterd koetshuis uit 1840 (zie inscriptie sluitsteen J.C.W./F..

kasteel buitenplaats

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Huis te Loïnen). Op enige afstand van de Waalbandijk ligt een witgepleisterd huis in neoclassicis..

tuin park landgoed

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSHEK. Aan de Grote Allee staat een l9de-eeuws hek van twee gemetselde hekpijlers met gecementeerde afdekp..

Kaart & Routeplanner

Route naar boerderij in Slijk Ewijk

Foto's (5)