Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Slijk Ewijk

Kasteel Buitenplaats

Grote Allee 3
6677MA Slijk Ewijk (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: 1840


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving onderdeel 6: KOETSHUIS. Terzijde van het huis staat een witgepleisterd koetshuis uit 1840 (zie inscriptie sluitsteen J.C.W./F.V.L./1840). Het op geknikte, L-vormige grondslag opgetrokken pand onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt samengesteld mansarde- en schilddak bestaat naast het koetshuis uit een oranjerie met kas aan de zuidzijde en een in 1900-1915 gebouwde voormalige koetsierswoning aan de noordwestzijde. Behalve de woning, die twee bouwlagen telt, bestaat het gebouw voor het overige uit anderhalve bouwlaag. De voorgevel van het koetshuis heeft centraal een getoogde dubbele inrijdeur geflankeerd door half ronde stalvensters met rechts een deur en op de verdieping een luik en tweeruitsvensters. Aan de linkerzijde hiervan de schuin weglopende gevel van de oranjerie waarvoor een kas op stenen fundament met ijzeren frame voorzien van glas en links in de zijgevel een dubbele tuindeur met halfrond bovenlicht. De achtergevel van het koetshuis heeft centraal een getoogde dubbele inrijdeur geflankeerd door half ronde stalvensters met links een deur. De woning heeft de ingang aan de westzijde en kent een vrij onregelmatige gevelindeling met twee toegangsdeuren met boven- en zijlichten, dubbele tuindeuren, vierruits stolpvensters met gedeelde bovenlichten en een gekoppeld stolpvenster. Waardering Het KOETSHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520771
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Slijk Ewijk

boerderij

Grote Allee 2
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ MET SCHUREN. Aan de westzijde ligt de op de fundamenten van het middeleeuwse kasteel gebouwde baksten..

kasteel buitenplaats

Grote Allee 2
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 8: SCHUUR ANNEX KOETSHUIS. Naast de boerderij staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen schuur ann..

tuin park landgoed

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 9: KAS. Ten noorden van de boerderij staat een (laat) l9de-eeuwse perzikenkas die oorspronkelijke in de moestuin s..

kasteel buitenplaats

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Huis te Loïnen). Op enige afstand van de Waalbandijk ligt een witgepleisterd huis in neoclassicis..

tuin park landgoed

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSHEK. Aan de Grote Allee staat een l9de-eeuws hek van twee gemetselde hekpijlers met gecementeerde afdekp..

Kaart & Routeplanner

Route naar kasteel buitenplaats in Slijk Ewijk

Foto's (2)