Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Slijk Ewijk

Tuin Park Landgoed

Grote Allee 4
6677MA Slijk Ewijk (gemeente Overbetuwe)
Gelderland


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 5: PRIEEL. Ter zijde van het huis staat een vroeg-l9de-eeuws prieel van bijzonder gedetailleerd vakwerk van bamboe geïnspireerd op het voorbeeldenboek van tuinsieraden van G. van Laar (1802). Het op zeshoekige grondslag opgetrokken prieel staat op een bakstenen voet met een stervormig gelegde vloer. Het bamboe is in geometrische patronen gevlochten onder een ingesnoerd zeszijdig dakje bekroond door een zeszijdig naar buiten zwenkende bekroning met ornamentering en afgesloten door een bol en een spits. Aan de voorzijde een open ingang geflankeerd door twee vensteropeningen. Waardering Het PRIEEL is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving (Van Laar); - vanwege het bijzondere materiaalgebruik, namelijk bamboe; - als karakteristiek onderdeel van een buitenplaats; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520770
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Slijk Ewijk

kasteel buitenplaats

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Huis te Loïnen). Op enige afstand van de Waalbandijk ligt een witgepleisterd huis in neoclassicis..

kasteel buitenplaats

Grote Allee 3
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 6: KOETSHUIS. Terzijde van het huis staat een witgepleisterd koetshuis uit 1840 (zie inscriptie sluitsteen J.C.W./F..

tuin park landgoed

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSHEK. Aan de Grote Allee staat een l9de-eeuws hek van twee gemetselde hekpijlers met gecementeerde afdekp..

boerderij

Grote Allee 2
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ MET SCHUREN. Aan de westzijde ligt de op de fundamenten van het middeleeuwse kasteel gebouwde baksten..

kasteel buitenplaats

Grote Allee 2
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 8: SCHUUR ANNEX KOETSHUIS. Naast de boerderij staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen schuur ann..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)