Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Slijk Ewijk

Tuin Park Landgoed

Grote Allee 4
6677MA Slijk Ewijk (gemeente Overbetuwe)
Gelderland


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De oudste drager van de structuur van de buitenplaats wordt gevormd door een oost-westas, de Grote Allee, en enkele dwarslanen. De toegangslaan, die vanaf de dijk loodrecht op het huis is geprojecteerd en de Grote Allee kruist, dateert uit het begin van de l9de eeuw. De Grote Allee kent deels, vooral aan de westzijde, nog dubbele laanbeplanting van eiken en beuken, meer oostwaarts is de laanbeplanting verdwenen op enkele oude beukenbomen na. Aan weerszijden van de Grote Allee is een samenstel van rechthoekige percelen van productiebos en hakhout, weilanden en akkers doorsneden door oude bomen (eiken en beuken). De toegangslaan naar het huis wordt geflankeerd door bospartijen met aan de linker zijde een sterrenbos als neoformeel element. Het sterrenbos ligt op een rechthoekig door greppels/sloten omgeven perceel met in het midden een kom. Rondom de kom staan lindebomen (circa 1840). Om het huis is een kleinschalige aanleg in landschapsstijl bestaande uit een gazon met rondgaand pad voor het huis en een door bomen omzoomde weide achter het huis (noord). Ten westen van het huis ligt een grote rechthoekige moestuin. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de kleinschalige aanleg in landschapsstijl rondom het huis gelegen binnen het l8de-eeuwse lanenpatroon; - vanwege het sterrenbos als typische onderdeel van de aanleg bij een buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520767
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Slijk Ewijk

Tuinmuur

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschriiving onderdeel 10: TUINMUUR. De langgerekte moestuin wordt aan de west- en noordzijde omsloten door een l8de- of l9de-eeuwse baks..

boerderij

Grote Allee 2
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ MET SCHUREN. Aan de westzijde ligt de op de fundamenten van het middeleeuwse kasteel gebouwde baksten..

kasteel buitenplaats

Grote Allee 2
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 8: SCHUUR ANNEX KOETSHUIS. Naast de boerderij staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen schuur ann..

tuin park landgoed

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 9: KAS. Ten noorden van de boerderij staat een (laat) l9de-eeuwse perzikenkas die oorspronkelijke in de moestuin s..

kasteel buitenplaats

Grote Allee 3
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 6: KOETSHUIS. Terzijde van het huis staat een witgepleisterd koetshuis uit 1840 (zie inscriptie sluitsteen J.C.W./F..

Kaart & Routeplanner

Route naar tuin park landgoed in Slijk Ewijk

Foto's (2)