Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Slijk Ewijk

Kasteel Buitenplaats

Grote Allee 4
6677MA Slijk Ewijk (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: 1809


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Huis te Loïnen). Op enige afstand van de Waalbandijk ligt een witgepleisterd huis in neoclassicistische stijl, dat in circa 1809 als jachthuis is gebouwd bestaande uit een middendeel met verdiepingloze zijvleugels en in 1834 met een toren en een verdieping op de vleugels uitgebreid. Door de iets verhoogde ligging van het huis ligt de voorgevel parallel aan het voorterrein, de achter- en zijgevels liggen als souterrain verzonken' in het terrein. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken gebouw met natuurstenen plint bestaat uit twee bouwlagen onder een met leien gedekt mansardedak met gepleisterde schoorstenen op de nokeinden. De gevels met gekorniste kroonlijst zijn ingedeeld met zesruits schuifvensters op de verdieping en achtruits stolpvensters en -deuren op de begane grond deels voorzien van persiennes. In de achter- en zijgevels bevinden zich vierruits souterrainvensters. De symmetrisch ingedeelde vijfassige voorgevel wordt geleed door hoeklisenen en een middenrisaliet van drie traveeën bekroond door een driezijdig fronton waarin een rond venster. De hoofdingang is gesitueerd in de toren aan de achterzijde gevormd door een dubbele houten toegangsdeur gevat in een eenvoudige omlijsting. De drielaagse toren wordt bekroond door een achtzijdig koepeldak met klokkentorentje waarop een ingesnoerde spits en windwijzer. Tegen de linker gevel een op vijf hoekige grondslag opgetrokken serre uit 1950 met zuilen van de Toscaanse orde. Waardering Het HOOFDGEBOUW (Huis te Loïnen) is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de sobere architectonische vormgeving in neoclassicistische stijl; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520766
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Slijk Ewijk

tuin park landgoed

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 5: PRIEEL. Ter zijde van het huis staat een vroeg-l9de-eeuws prieel van bijzonder gedetailleerd vakwerk van bamboe ..

kasteel buitenplaats

Grote Allee 3
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 6: KOETSHUIS. Terzijde van het huis staat een witgepleisterd koetshuis uit 1840 (zie inscriptie sluitsteen J.C.W./F..

tuin park landgoed

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 9: KAS. Ten noorden van de boerderij staat een (laat) l9de-eeuwse perzikenkas die oorspronkelijke in de moestuin s..

boerderij

Grote Allee 2
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ MET SCHUREN. Aan de westzijde ligt de op de fundamenten van het middeleeuwse kasteel gebouwde baksten..

kasteel buitenplaats

Grote Allee 2
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 8: SCHUUR ANNEX KOETSHUIS. Naast de boerderij staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen schuur ann..

Kaart & Routeplanner

Route naar kasteel buitenplaats in Slijk Ewijk

Foto's (1)