Oldruitenborgh 10 Oldruitenborgh, tuinsieraden in Vollenhove

Groenestraat 24
8325AZ Vollenhove (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw (bustes en zonnewijzer op sokkels) 1800 18e eeuw (bustes en zonnewijzer op sokkels)

Beschrijving van Oldruitenborgh 10 Oldruitenborgh, tuinsieraden

Omschrijving onderdeel 10: TUINSIERADEN behorende bij de historische buitenplaats Oldruitenborg. In de aanleg staan een stel sokkels met bustes (a) en een sokkel met zonnewijzer (b). Ad a. nabij het huis aan het begin van de lindelaan stel witmarmeren BUSTES op hoge hardstenen naar beneden versmallende balustervormige SOKKELS in L.XIV-stijl; voorstellende Adam en Eva; zowel bustes als sokkels XVIII. Ad b. op het grasveld voor het huis: hardstenen ZONNEWIJZER op dito vierkante SOKKEL, XVIII; zonnewijzer van een a-symmetrische geometrische vorm met meerdere gegraveerde afleesvlakken en hoeken, hoofdvlak in de vorm van een schuin geplaatste 12-puntige ster. Waardering De TUINSIERADEN zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vormgeving; - vanwege de cultuur- en kunsthistorische en ornamentele waarden; - als karakteristiek en decoratief onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)