Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oldruitenborgh 09 Oldruitenborgh, muur met poorten in Vollenhove

Tuin Park Landgoed

Groenestraat 24
8325AZ Vollenhove (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw 1800 18e eeuw


Beschrijving van Oldruitenborgh 09 Oldruitenborgh, muur met poorten

Omschrijving onderdeel 9: MUUR met POORTEN behorende bij de historische buitenplaats Oldruitenborg. Tussen het Benthuis en het bouwhuis langs de Groenestraat als afscheiding van de stad staat een muur XVIII; bakstenen muur met rollaag (gedeelte tussen oranjerie en bouwhuis) en ezelsrug (deel tussen oranjerie en Benthuis); oostelijk naast de oranjerie de officiële inrijpoort, XVIII: twee geblokte kruispijlers met iets uitkragende zandsteenblokken, die alterneren met metselwerk; geprofileerde zandstenen dekplaten; smeedijzeren hekvleugels met spijlen en eenvoudige florale en geometrische motieven, ook XVIII. Een tweede poort halverwege de oranjerie en het Benthuis, min of meer gecentreerd op de oude hoofdingang van het huis: brede, eveneens geblokte pijlers met uitspringende pilasters aan straatzijde; eenvoudig smeedijzeren traliehek; het muurdeel tussen deze poort en het Benthuis heeft aan de straatzijde steunberen; in het muurdeel tussen de oranjerie en het bouwhuis aan de straatzijde een wapensteen Sloet met bijbeltekst, XVI, zandsteen. Naast oranjerie, bouwhuis en Benthuis een rond manspoortje met houten deur. Waardering De MUUR met POORTEN is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving; - als cultuurhistorische en bouwkundige onderdeel van het complex; - vanwege de functionele en ornamentele waarden; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520763
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oldruitenborgh 09 Oldruitenborgh, muur met poorten in Vollenhove

Oldruitenborgh, hoofdgebouw (1947-2001: gemeentehuis)

Groenestraat 24
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Oldruitenborg) In wezen laatmiddeleeuws met latere veranderingen en toevoegingen; thans met een 19e..

Oldruitenborgh 02 Oldruitenborgh, tuin en park

Groenestraat 24
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende bij de historische buitenplaats Oldruitenborg. Negentiende-eeuwse aanle..

Oldruitenborgh 03 Oldruitenborgh, koetshuis

Groenestraat 24
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS behorende bij de historische buitenplaats Oldruitenborg Nabij de noordwesthoek van het huis een koetsh..

De Toutenburg

Groenestraat 24
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving onderdeel 8: 24 RUÏNE behorende bij de buitenplaats Oldruitenborg. "De Toutenburg", ruïne van het vroegere slot Toutenburg ..

Oldruitenborgh 10 Oldruitenborgh, tuinsieraden

Groenestraat 24
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving onderdeel 10: TUINSIERADEN behorende bij de historische buitenplaats Oldruitenborg. In de aanleg staan een stel sokkels met b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oldruitenborgh 09 Oldruitenborgh, muur met poorten in Vollenhove