Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Toutenburg in Vollenhove

Tuin Park Landgoed

Groenestraat 24
8325AZ Vollenhove (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel


Beschrijving van De Toutenburg

Omschrijving onderdeel 8: 24 RUÏNE behorende bij de buitenplaats Oldruitenborg. "De Toutenburg", ruïne van het vroegere slot Toutenburg met slotgracht. Het slot werd gebouwd tussen 1524 en 1552 op instigatie van de in 1540 overleden legeraanvoerder van Karel V, Georg Schenk. Van dit slot, dat omstreeks 1700 in bezit raakte van de familie Sloet en omstreeks het einde van de 18de eeuw werd afgebroken, bij welke gelegenheid bouwmateriaal werd hergebruikt voor vergroting van het slot Old Rutenborg, zijn de volgende restanten bewaard: Twee gedeelten van ronde bakstenen poorttorens, waaronder kleine gewelven van (kanon?)kelders en een put (?) met restanten van een weergang; dit alles met restanten van detaillering en pleisterwerk en gelegen op een rechthoekig omgracht terrein dat nog verdere restanten van het slot in zich bergt. De ruïne is als folly op een eiland in het wandelbos geïntegreerd. Waardering De RUINE is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de cultuurhistorische en architectonisch-archeologische waarden; - als folly/gezicht in de parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520762
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Toutenburg in Vollenhove

Oldruitenborgh, hoofdgebouw (1947-2001: gemeentehuis)

Groenestraat 24
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Oldruitenborg) In wezen laatmiddeleeuws met latere veranderingen en toevoegingen; thans met een 19e..

Oldruitenborgh 02 Oldruitenborgh, tuin en park

Groenestraat 24
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende bij de historische buitenplaats Oldruitenborg. Negentiende-eeuwse aanle..

Oldruitenborgh 03 Oldruitenborgh, koetshuis

Groenestraat 24
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS behorende bij de historische buitenplaats Oldruitenborg Nabij de noordwesthoek van het huis een koetsh..

Oldruitenborgh 09 Oldruitenborgh, muur met poorten

Groenestraat 24
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving onderdeel 9: MUUR met POORTEN behorende bij de historische buitenplaats Oldruitenborg. Tussen het Benthuis en het bouwhuis la..

Oldruitenborgh 10 Oldruitenborgh, tuinsieraden

Groenestraat 24
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving onderdeel 10: TUINSIERADEN behorende bij de historische buitenplaats Oldruitenborg. In de aanleg staan een stel sokkels met b..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Toutenburg in Vollenhove

Foto's (1)