Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorpshuis in Bergen (NH)

Woonhuis

Raadhuisstraat 2
1861KS Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland


Beschrijving van Dorpshuis

Inleiding (Voormalig) WOONHUIS uit omstreeks 1850 in eclectische trant met invloeden van het neo-classicisme en de chaletstijl. Het pand is gesitueerd tegenover de Ruinekerk en op de splitsing van de Raadhuisstraat en de Hoflaan, in het van rijkswege beschermde dorpsgezicht van Bergen. Omschrijving Het pand heeft een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag en een zolderverdieping onder een naar verhouding fors schilddak met gesmoorde Hollandse pannen, waarvan de noklijn haaks op de Raadhuisstraat ligt. De witgepleisterde gevels hebben een fries met bloklijst onder een geprofileerde gootlijst. Overwegend T-schuifvensters met afgeronde bovenhoeken. In de voorgevel (N) rechts twee vensters en helemaal links de entree met paneeldeur en een levensboom in het bovenlicht. Rechts naast de deur een iets verdiept liggend vertikaal geplaatst ellipsvormig venster met sierroedenverdeling. In het dakschild een forse houten dakkapel onder zadeldakje met makelaars en een fraai gezaagde daklijst. Naast de hoekpilasters wangen met een geschilderd voluutmotief. Het Palladiaanse venster in de dakkapel heeft afgeronde bovenhoeken, het middelste is voorzien van een T-schuifraam. Voor deze gevel is de gemetselde stoep met zwarte en witte vierkante tegels belegd. In de rechter zijgevel (W) links drie vensters en een paneeldeur met bovenlicht en rechts een grote plat afgedekte driezijdige erker met dubbele glasdeur en in de schuine zijden T-vensters. In het midden van het dakschild een forse houten dakkapel onder zadeldak met makelaar en decoratief gezaagde daklijst. De dakkapel bevat twee vensters met openslaande ramen onder getoogd bovenlicht en in de geveltop een roosvenster. De achtergevel (Z) gaat grotendeels schuil achter de latere uitbreiding van het dorpshuis. In het dakschild een derde houten dakkapel onder zadeldak met makelaar, decoratief gezaagde daklijst en recht gesloten Palladiaans venster. De linker zijgevel (O) is niet zichtbaar. Waardering Het 19de-eeuwse (voormalige) woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gaaf en representatief voorbeeld van een van fraaie detailleringen voorzien woonhuis in eclectische trant met neo-classicistische stijlkenmerken, beeldbepalend gesitueerd in het beschermde dorpsgezicht van Bergen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520747
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dorpshuis in Bergen (NH)

Ruïnekerk

Raadhuisstraat 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Herv.Kerk. Zogenaamde Ruinekerk, bekoorlijk gelegen op het ommuurde kerkhof. Vijfzijdig gesloten 15e eeuws koor met kapel aan de noordzijde ..

Toren van de Ruïnekerk

Raadhuisstraat 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Toren van de Herv.Kerk. Toren, achtzijdige open dakruiter. Op de zuidmuur van de kerk is een zuidwijzer, geschilderd op een gepleisterd vlak..

Oude Raedhuis

Raadhuisstraat 4
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalig) RAADHUIS met ONDERWIJZERSWONING in Hollandse Neorenaissance-stijl, gebouwd in 1903 naar ontwerp van ir. J.A.G. van de..

Pand met klokgevel

Raadhuisstraat 10
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand met klokgevel, gedateerd 1787. Zijde Kerkstraat. Venster met kalf en roedenverdeling.

Het huis met de pilaren

Raadhuisstraat 10
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalige) WINKEL annex kunsthandel uit 1920 in historiserende trant, gebouwd naar ontwerp van Amsterdamse architect A. Jacot g..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)