Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa met erfafscheiding in Bergen (NH)

Woonhuis

Hoflaan 1
1861CP Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Villa met erfafscheiding

Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1885 met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd op de hoek van de Hoflaan in de as van de Dorpsstraat. N.B. De aanbouw uit 1973 aan de achterzijde is van ondergeschikt belang. Omschrijving Villa van twee bouwlagen en zolderverdieping, op globaal winkelhaakvormige plattegrond met twee vleugels onder flauw hellende haaks op elkaar aansluitende zinken zadeldaken met roeven. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen met gepleisterde plint, cordonlijsten, sierstenen en smalle speklagen. Op de begane grond overwegend getoogde T-vensters en op de verdieping schuifvensters in gedecoreerde omlijsting. De voorgevel (N) aan de Hoflaan telt vier vensterassen waarvan de linker twee in een risaliet met puntgevel onder overstekend dak met makelaar en sierlijk houtsnijwerk in de top. In de geveltop een Palladiaans venster onder gepleisterde lijst. Rechts van de risaliet de iets verhoogde entreepartij met oorspronkelijke deur en trap van vijf treden. Links aan de gevel langs de Dorpsstraat (O) een hoekrisaliet met driezijdige erker, balkon met sierlijk ijzeren hekwerk en in de puntgevel een Palladiaans venster onder makelaar met decoratief houtsnijwerk. Op de verdieping een dubbele glasdeur die opent op het balkon. In het terugliggende geveldeel rechts twee vensterassen met in de mezzanino twee liggende horizontale vensters. De westgevel bevat een keldervenster onder een (later ingebracht) venster begane gronds en rechts een smal verdiepingsvenster. In de geveltop een keperboogvenster. De witgepleisterde achtergevel (Z) is nagenoeg blind en bevat in het rechter risaliet met puntgevel en makelaar een verdiepingsvenster. De tuin rond het pand wordt langs de straat afgesloten door een rondlopend ijzeren spijlenhek op laag gemetseld muurtje. Waardering Laat 19de-eeuwse villa met erfscheiding, van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en uitwendig grotendeels gaaf voorbeeld van de eclectische bouwtrant. Het pand is van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering op de hoek van de Hoflaan en in de as van de Dorpsstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520745
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa met erfafscheiding in Bergen (NH)

Ruïnekerk

Raadhuisstraat 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Herv.Kerk. Zogenaamde Ruinekerk, bekoorlijk gelegen op het ommuurde kerkhof. Vijfzijdig gesloten 15e eeuws koor met kapel aan de noordzijde ..

Toren van de Ruïnekerk

Raadhuisstraat 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Toren van de Herv.Kerk. Toren, achtzijdige open dakruiter. Op de zuidmuur van de kerk is een zuidwijzer, geschilderd op een gepleisterd vlak..

Dorpshuis

Raadhuisstraat 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalig) WOONHUIS uit omstreeks 1850 in eclectische trant met invloeden van het neo-classicisme en de chaletstijl. Het pand i..

Oude Raedhuis

Raadhuisstraat 4
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalig) RAADHUIS met ONDERWIJZERSWONING in Hollandse Neorenaissance-stijl, gebouwd in 1903 naar ontwerp van ir. J.A.G. van de..

Pand met klokgevel

Raadhuisstraat 10
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand met klokgevel, gedateerd 1787. Zijde Kerkstraat. Venster met kalf en roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa met erfafscheiding in Bergen (NH)