Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Zephyr in Bergen aan Zee

Woonhuis

Elzenlaan 22
1865BM Bergen aan Zee (gemeente Bergen)
Noord Holland


Beschrijving van De Zephyr

Inleiding VAKANTIEWONING "De Zephyr" uit 1936, ontworpen door ir. S. van Ravesteyn in ambachtelijk traditionalistische trant met de voor zijn werk kenmerkende barokke detaillering. Het huis is gebouwd in opdracht van Ir. A.H. Foest. Het huis is gesitueerd aan de Elzenlaan, de verbinding tussen de Zeeweg en de Verspijckweg, in een rijtje vrijstaande (vakantie)woningen, deels van voor 1940. N.B. De aanbouw uit 1973 en de garage uit 1995 zijn van ondergeschikt belang. Omschrijving Het huis heeft een rechthoekige plattegrond en is over één bouwlaag opgetrokken in gele baksteen onder een hoog opgaand zadeldak tussen topgevels met rode Hollandse pannen en uitzwenkende dakvoet. Onder het dak aan de langsgevels een houten fries met geschulpte onderzijde. Er zijn zowel vensters met roedenverdeling toegepast onder recht gesloten beëindiging als met in- en uitzenkende lijst onder een licht uitgemetselde strek. De entree met oorspronkelijke deur bevindt zich in de topgevel aan de noordzijde. Links van de deur een getoogd vierruits venster en op de verdieping twee recht gesloten negenruits vensters. In de westgevel links een getoogd negenruits venster en rechts een breed samengesteld venster met roedenverdeling. De zuidgevel bevat op de begane grond twee getoogde en op de verdieping twee rechtgesloten negenruits vensters. Links in de oostgevel een breed samengesteld kozijn van drie dubbele openslaande zesruits vensters en rechts een getoogd negenruits venster. Rechts op de hoek de aansluiting van het gedeelte uit 1973. Inwendig is, behalve de keuken, de plattegrondindeling in grote lijnen bewaard gebleven, evenals de zwierige detaillering van de vensteromlijstingen. Waardering Het zomerhuis "De Zephyr" uit 1936 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en nog weinig voorkomend voorbeeld uit het oeuvre van de architect S. van Ravesteyn. Van situationele waarde vanwege zijn markante ligging op de hoek van twee straten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520744
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Zephyr in Bergen aan Zee

De Kubus

Elzenlaan 8
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalig) VAKANTIEHUIS 'De Kubus' uit 1936 in de trant van het Nieuwe Bouwen, gebouwd als vakantiewoning naar ontwerp van B. Me..

Voor Jong Nederland

Verspyckweg 7
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding Voormalig KOLONIEHUIS "Voor Jong Nederland" in Overgangsarchitectuur in opdracht van de 'Vereeniging tot Bevordering van het Tijd..

Voormalige lighal in de trant het Functionalisme

Verspyckweg 7
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Omschrijving Voormalige LIGHAL in de trant het Functionalisme, in 1937 gebouwd bij het 'Koloniehuis voor Jong Nederland', naar ontwerp van ..

Het Zeehuis

Verspyckweg 5
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding Voormalig KOLONIEHUIS 'Het Zeehuis' uit 1908 in Overgangsarchitectuur, gebouwd in opdracht van het Amsterdamse Burgerweeshuis als..

Voormalige koloniehuis

Verspyckweg 3
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Omschrijving (Voormalig) KOLONIEHUIS van de Deutsche Ferienkolonie uit 1912, ontworpen in Amsterdamse Schoolstijl door de architecten P. Vo..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Zephyr in Bergen aan Zee