Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Kubus in Bergen aan Zee

Woonhuis

Elzenlaan 8
1865BM Bergen aan Zee (gemeente Bergen)
Noord Holland


Beschrijving van De Kubus

Inleiding (Voormalig) VAKANTIEHUIS 'De Kubus' uit 1936 in de trant van het Nieuwe Bouwen, gebouwd als vakantiewoning naar ontwerp van B. Merkelbach en Ch. Karsten van de architectengroep "De 8". Het huis is gesitueerd aan de Elzenlaan, de verbinding tussen de Zeeweg en de Verspijckweg, in een rijtje vrijstaande (vakantie)woningen deels van voor 1940. Omschrijving Het woonhuis is over twee bouwlagen opgetrokken in een gele baksteen onder een plat dak met forse overstek. Het huis heeft een strakke maatvoering en heeft een samengestelde van een vierkant afgeleide plattegrond met aan de westgevel links een naar voren springend bouwdeel. De rechthoekige vensters zijn grotendeels voorzien van stolpramen met waterdorpels in lichtgrijze tegels. De glasdeuren bevinden zich deels in samengestelde kozijnen met zijlichten. De voorgevel wordt gekenmerkt door trapsgewijs teruggerooide, drie geveldelen. Links bevindt zich een eenlaags aanbouw met driestrooks venster, gevolgd door het middendeel waarin in de oksel met het meest rechter geveldeel een uitgebouwd rookkanaal voorkomt en de entreepartij onder luifel. In de uitbouw links twee stolpramen boven elkaar en rechts op de begane grond een enkel venster en op de verdieping twee kleine vensters met uitzetramen. In het terugliggende geveldeel rechts twee vensters met stolpramen boven elkaar. In de rechter zijgevel (Z) rechts op de begane grond een driedelig samengesteld kozijn met deur naar het terras en op de verdieping een enkel venster. Aan de achtergevel (O) over de hele breedte een (vernieuwd) balkon waarop rechts een dubbele glasdeur opent en links een drieledig kozijn met balkondeur. Op de begane grond een drieledig kozijn met deur naar de tuin en rechts een venster met stolpraam. Voor het midden van de linkerzijgevel (N) een lage uitbouw (bijkeuken). Links daarvan in de gevel een stolpraam. Waardering Het (voormalig) vakantiehuis 'De Kubus' uit 1936 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het Nieuwe Bouwen volgens de idee├źn van de Amsterdamse architectengroep "De 8", waarvan Merkelbach en Karsten medeoprichters en leden waren. Het vakantiehuis is illustratief voor de ontwikkeling van de badplaats Bergen aan Zee. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520743
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Kubus in Bergen aan Zee

De Zephyr

Elzenlaan 22
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding VAKANTIEWONING "De Zephyr" uit 1936, ontworpen door ir. S. van Ravesteyn in ambachtelijk traditionalistische trant met de voor zi..

Voor Jong Nederland

Verspyckweg 7
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding Voormalig KOLONIEHUIS "Voor Jong Nederland" in Overgangsarchitectuur in opdracht van de 'Vereeniging tot Bevordering van het Tijd..

Voormalige lighal in de trant het Functionalisme

Verspyckweg 7
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Omschrijving Voormalige LIGHAL in de trant het Functionalisme, in 1937 gebouwd bij het 'Koloniehuis voor Jong Nederland', naar ontwerp van ..

Voormalige koloniehuis

Verspyckweg 3
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Omschrijving (Voormalig) KOLONIEHUIS van de Deutsche Ferienkolonie uit 1912, ontworpen in Amsterdamse Schoolstijl door de architecten P. Vo..

Het Zeehuis

Verspyckweg 5
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding Voormalig KOLONIEHUIS 'Het Zeehuis' uit 1908 in Overgangsarchitectuur, gebouwd in opdracht van het Amsterdamse Burgerweeshuis als..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Kubus in Bergen aan Zee