Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Kranenburg in Bergen (NH)

Woonhuis

Hoflaan 26
1861CR Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland


Beschrijving van Huize Kranenburg

Inleiding VILLA ("Huize Kranenburgh") met bijbehorende ERFSCHEIDING, in eclectische trant uit 1882, gebouwd in opdracht van burgemeester Jacob van Reenen. De villa is beeldbepalend gesitueerd langs de Hoflaan en ligt temidden van een grote tuin. N.B. De museumuitbreiding uit 1993 is van ondergeschikt belang. Omschrijving Villa van twee bouwlagen op nagenoeg vierkante plattegrond, opgetrokken in grauwe baksteen onder een afgeplat schilddak met lozanges. De gevels zijn uitgevoerd met een gepleisterde plint, water- en cordonlijsten, en blokpilasters. Gekornist hoofdgestel met ter plaatse van de risaliet geprofileerde consoles. Vensters met schuif- en stolpraam, op de begane grond getoogd en op de verdieping recht gesloten in een geprofileerde omlijsting met kuif. De waterdorpels van de vensters op de verdieping rusten op kleine geprofileerde consoles. De symmetrische voorgevel (Z) telt drie vensterassen waarvan de middelste in een risaliet met hoeklisenen onder steekkap. In de risaliet op de begane grond een dubbele glasdeur en daarboven een houten balkon met balustrade waarop eveneens een dubbele glasdeur opent. In het schilddakje boven de risaliet een dakkapel met openslaand venster. De oostgevel telt drie vensterassen waarvan de middelste wordt geflankeerd door gepleisterde pilasters. In het midden de entree in een portiek met getoogde gepleisterde omlijsting, versierd met decoratieve accoladebogen. Boven de iets terugliggende oorspronkelijke dubbele paneeldeur een halfrond bovenlicht. De westgevel telt twee vensterassen met op de begane grond vensters met openslaande ramen en op de verdieping schuifvensters. In de achtergevel boven de aanbouw twee vensters zonder omlijsting. Langs de Hoflaan een aan de bovenzijde in- en uitzwenkend houten lattenhek met een ijzeren toegangshek van twee vleugels tussen twee bakstenen pijlers onder natuurstenen dekplaten. Op de hekpijlers rechthoekige natuurstenen gevelplaten met de naam Kranenburgh. Waardering De uit 1882 daterende villa "Kranenburgh" met bijbehorende erfscheiding is van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een villa in eclectische trant. Het pand is beeldbepalend gesitueerd langs de Hoflaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520741
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Kranenburg in Bergen (NH)

De Reigertoren

Rondelaan 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
VILLA "De Reigertoren", uit 1918-1919, in expressionistische trant ontworpen door J.B. van Loghem in opdracht van het echtpaar Selleger-Elou..

Van Reenenschool

Spaanschepad 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding SCHOOLGEBOUW (Van Reenenschool) met bijbehorende ERFSCHEIDING in kubistisch expressionistische trant uit 1931, gebouwd naar ontwe..

Villa met erfafscheiding

Hoflaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1885 met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd op de hoek van de Hoflaan in de as van de..

Ruïnekerk

Raadhuisstraat 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Herv.Kerk. Zogenaamde Ruinekerk, bekoorlijk gelegen op het ommuurde kerkhof. Vijfzijdig gesloten 15e eeuws koor met kapel aan de noordzijde ..

Toren van de Ruïnekerk

Raadhuisstraat 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Toren van de Herv.Kerk. Toren, achtzijdige open dakruiter. Op de zuidmuur van de kerk is een zuidwijzer, geschilderd op een gepleisterd vlak..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Kranenburg in Bergen (NH)

Foto's (1)