Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige atelierwoning in Bergen (NH)

Woonhuis

Buerweg 21
1861CG Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Voormalige atelierwoning

Inleiding Voormalige ATELIERWONING uit 1921 in een rustieke bouwstijl, gebouwd naar ontwerp van L. Streefkerk in nauw overleg met de opdrachtgever, de schilder G.W. van Blaaderen. Het pand ligt teruggerooid van de Buerweg in een bebost gebied waar in de periode 1910-1940 meerdere atelierwoningen voor kunstenaars zijn gebouwd. Omschrijving Atelierwoning van één bouwlaag op nagenoeg rechthoekige plattegrond onder een rietgedekt schilddak met oranje nokvorsten en een gemetselde schoorsteen op de nok. De noklijn van het dak ligt evenwijdig aan de Buerweg. De gevels zijn opgetrokken in een geelbruine gesinterde baksteen. De noordgevel aan de straatzijde bevat links een groot vierentwintigruits atelierraam en rechts in een iets risalerend geveldeel een horizontaal deelbare deur met negenruits venster, een dubbel zesruitsvenster en een klein drieruits venster onder een verlengd gedeelte van het dakschild. In de gevel een decoratief tegeltableau en een smeedijzeren sieranker. In het dakschild een brede dakkapel met vier vierruits vensters. De oostgevel is blind en in de westgevel bevindt zich een tweede horizontaal deelbare deur geflankeerd door een venster en rechts een paarderuif. In het bovenste gedeelte van deze gevel, dat bestaat uit gepotdekseld hout een vensterpartij van het trappenhuis. De achtergevel (Z) had oorspronkelijk geen lichtinval, het raam en de openslaande deuren zijn van latere datum, in het linker uitstekende geveldeel een dubbele glasdeur met zijlichten die op een ommuurd terras uitkomt. In het verlengde dakschild een brede dakkapel met vier vensters waarvan er twee als vierruits ramen zijn uitgevoerd. Links op de hoek springt de gevel iets in. In de zuidgevel twee kleine toiletraampjes. Inwendig is de plattegrondindeling met atelier en woongedeelte uit de bouwtijd grotendeels bewaard gebleven. Waardering Voormalige atelierwoning uit 1921 van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van een atelierwoning, karakteristiek voor het kunstenaarsdorp Bergen, gebouwd voor de kunstenaar G.W. van Blaaderen. De atelierwoning is tevens van belang vanwege de situering aan de Buerweg, in de nabijheid van meerdere atelierwoningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520740
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige atelierwoning in Bergen (NH)

Vlerken

Buerweg 19
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Villa "de Vlerken". Atelierwoning gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl naar ontwerp van P.L. Kramer in 1921 ten behoeve van Charley Toorop, ge..

Omgracht terrein met enige oude brugbogen

Eeuwigelaan 1Ongd
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Een omgracht terrein met enige oude brugbogen, gelegen rond het pand Eeuwigelaan 1.

Vincent

Wiertdijkje 16
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalige) ATELIERWONING "Vincent" uit 1927, met uitbreiding uit 1934 van kunstenaar Jan Ponstijn (1883-1970). Het pand is in e..

't Oude Hof: zwarte schuur met teerpaal

Eeuwigelaan 7
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 11: ZWARTE SCHUUR MET TEERPAAL. Ten noordwesten van het hoofdgebouw staat een grote schuur uit ca. 1851, die oorspr..

Stolphoeve

Sluislaan 15
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Stolphoeve. Kelder met opkamertje. Zes- en negenruitsvensters, verscheidene met luiken behangen. XVIII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige atelierwoning in Bergen (NH)