Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Van Reenenschool in Bergen (NH)

Gebouw

Spaanschepad 1
1861LM Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland


Beschrijving van Van Reenenschool

Inleiding SCHOOLGEBOUW (Van Reenenschool) met bijbehorende ERFSCHEIDING in kubistisch expressionistische trant uit 1931, gebouwd naar ontwerp van de architect J.H. Roggeveen. De school is gesitueerd op de hoek van het Spaansepad en de Maesdammerlaan. Omschrijving Het schoolgebouw telt één bouwlaag op een nagenoeg L-vormige plattegrond onder haaks op elkaar aansluitende hoge zadeldaken met rode Hollandse pannen. De overgang naar het zadeldak boven de iets verhoogde hoekpartij wordt geaccentueerd door een overhoeks geplaatste gemetseld torentje met luiklok. De gevels zijn boven een zwarte plint wit gesausd. De grote vensters van de lokalen zijn samengesteld uit vier zesruits ramen met drieruits bovenlichten en daaronder vier kleine stalen vensters met openslaande ramen tussen gemetselde muurdammetjes. De grote rechthoekige stalen vensters van de gang zijn uitgevoerd met een 32-ruits roedenverdeling. De entree bevindt zich rechts in de noordgevel van de lange vleugel langs het Spaansepad. De spitsboogvormige dubbele houten deur is uitgevoerd met zwaar decoratief smeedijzeren hang- en sluitwerk. Rondom de deur een in siermetselwerk uitgevoerde lijst met in de sluitsteen het wapen van Bergen. In de hoek naast de entree een in decoratief smeedwerk uitgevoerde vlaggestokhouder. Boven de deur een horizontaal stalen venster met 36-ruits roedenverdeling en in het dakschild een dakkapel. Rechts van de entreepartij is het dakschild verlengd en wordt ondersteund door twee zware gemetselde hoekkolommen. In de gevel onder het dakschild een vierdelig venster. Links van de ingang een doorlopende vensterstrook met elf vensters aan de gangzijde en een dubbele deur. Op de hoek een uitbouw onder dwarskap met in de puntgevel twee vensters. In de oostgevel van de korte vleugel langs de Maesdammerlaan links een driezijdige erker en rechts een venster van een van de lokalen. Eenzelfde venster bevindt zich in de kopgevel van de korte vleugel (Z) met rechts daarvan een dubbele deur die vanuit de gang opent naar het schoolplein. In de westgevel van de korte vleugel rechts in de hoek drie vensters van de gangzijde. De zuidgevel van de lange vleugel bevat vijf vensters van de lokalen en in het dakschild een smalle dakkapel waarin vier gedeelde vensters. Bij de entrees tot het terrein langs het Spaansepad witgeschilderde gemetselde muurtjes en aan de zuidzijde wordt het oorspronkelijke schoolplein tussen de twee vleugels afgesloten door een in- en uitzwenkend muurtje. Waardering Het schoolgebouw met bijbehorende erfscheiding uit 1931 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf typologisch voorbeeld van een schoolgebouw van het zg. 'gangtype', in kubistisch expressionistische bouwtrant. Het door een laag muurtje omgeven schoolgebouw is beeldbepalend gesitueerd op de hoek van het Spaansepad en de Maesdammerlaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520738
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Van Reenenschool in Bergen (NH)

Villa met erfafscheiding

Hoflaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1885 met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd op de hoek van de Hoflaan in de as van de..

Huize Kranenburg

Hoflaan 26
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding VILLA ("Huize Kranenburgh") met bijbehorende ERFSCHEIDING, in eclectische trant uit 1882, gebouwd in opdracht van burgemeester Ja..

Ruïnekerk

Raadhuisstraat 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Herv.Kerk. Zogenaamde Ruinekerk, bekoorlijk gelegen op het ommuurde kerkhof. Vijfzijdig gesloten 15e eeuws koor met kapel aan de noordzijde ..

Toren van de Ruïnekerk

Raadhuisstraat 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Toren van de Herv.Kerk. Toren, achtzijdige open dakruiter. Op de zuidmuur van de kerk is een zuidwijzer, geschilderd op een gepleisterd vlak..

Dorpshuis

Raadhuisstraat 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalig) WOONHUIS uit omstreeks 1850 in eclectische trant met invloeden van het neo-classicisme en de chaletstijl. Het pand i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Van Reenenschool in Bergen (NH)