Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het huis met de pilaren in Bergen (NH)

Gebouw

Raadhuisstraat 10
1861KS Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland


Beschrijving van Het huis met de pilaren

Inleiding (Voormalige) WINKEL annex kunsthandel uit 1920 in historiserende trant, gebouwd naar ontwerp van Amsterdamse architect A. Jacot gebouwd als uitbreiding van het pand met klokgevel uit 1787 (monnr. 9043) op de hoek met de Kerkstraat. Volgens het ontwerp van Jacot werd het pand langs de Kerkstraat vergroot en in het nieuwe gedeelte een expositieruimte gerealiseerd. In 1936 werden de winkel en het pand met klokgevel intern verbouwd tot café-restaurant "Het Huis met de Pilaren", gelegen in het van rijkswege beschermde dorpsgezicht van Bergen. Omschrijving Winkelpui aan de Raadhuisstraat onder een kap waarvan de noklijn evenwijdig aan de straat ligt. Het dak is gedekt met rode Hollandse pannen. De winkelpui bestaat uit een terugliggende gepotdekselde gevel met daarvoor een veranda met op de rooilijn vijf op hardstenen basementen rustende zuilen die het hoofdgestel ondersteunen van het overstekende dakschild op houten klossen. In de houten gevel drie vensters met achtruits bovenlichten en een deur met liggend ruitmotief in het bovenlicht. In het dakschild twee platgedekte dakkapellen met meerruits raam. Waardering De (voormalige) winkel uit 1920, het "Huis met de Pilaren", is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als uitbreiding van het rijksmonument (9043) op de hoek en door de kolommen als markant en beeldbepalend onderdeel in de gevelwand aan de Raadhuisstraat in het van rijkswege beschermde dorpsgezicht van Bergen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520736
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het huis met de pilaren in Bergen (NH)

Pand met klokgevel

Raadhuisstraat 10
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand met klokgevel, gedateerd 1787. Zijde Kerkstraat. Venster met kalf en roedenverdeling.

Pand onder zadeldak

Kerkstraat 3
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand onder zadeldak. Gepleisterde voorgevel met houten geveltop XVIII/XIX.

Oude Raedhuis

Raadhuisstraat 4
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalig) RAADHUIS met ONDERWIJZERSWONING in Hollandse Neorenaissance-stijl, gebouwd in 1903 naar ontwerp van ir. J.A.G. van de..

Ruïnekerk

Raadhuisstraat 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Herv.Kerk. Zogenaamde Ruinekerk, bekoorlijk gelegen op het ommuurde kerkhof. Vijfzijdig gesloten 15e eeuws koor met kapel aan de noordzijde ..

Toren van de Ruïnekerk

Raadhuisstraat 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Toren van de Herv.Kerk. Toren, achtzijdige open dakruiter. Op de zuidmuur van de kerk is een zuidwijzer, geschilderd op een gepleisterd vlak..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het huis met de pilaren in Bergen (NH)

Foto's (3)