Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Zuilenhof in Bergen (NH)

Gebouw

Oude Bergerweg 2
1862KL Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland


Beschrijving van De Zuilenhof

Inleiding WOONHUIS `De Zuilenhof' in ambachtelijk-traditionele bouwtrant dateert in oorsprong uit 1879 toen het is gebouwd als herberg "De Vriendschap" met een inpandige kolfbaan. In 1884 werd de herberg in opdracht van de Amsterdamse koopman A.H.L. Maschmeijer verbouwd tot woonhuis, waarbij de twee karakteristieke zuilenveranda's zijn aangebouwd. De zuilen zijn waarschijnlijk afkomstig van de oude Korenbeurs in Amsterdam die in 1880 was afgebroken. In 1922 is aan de west- en zuidzijde een tuinaanleg gerealiseerd naar ontwerp van tuinarchitecte Lien Spoor uit het Gooi, die in grote lijnen bewaard is gebleven. Het pand ligt op de hoek van de Oude Bergerweg en de Loudelsweg. Omschrijving Groot woonhuis van één bouwlaag op een min of meer gespiegelde L-vormige plattegrond onder een samengesteld schild-zadeldak met gesmoorde oud-Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in een bruine baksteen. De schuifvensters zijn deels recht gesloten en deels met getoogde bovendorpel uitgevoerd. De symmetrische voorgevel (O) telt vijf vensterassen met in het midden de zware paneeldeur met sierlijke diefijzers voor de ruiten, geflankeerd door getoogde T-vensters. Op de hoeken en aan weerszijden van de entree lisenen waarboven het hoofdgestel is gekornist. Boven de deur een hoge getoogde dakkapel met dubbele glasdeur en decoratieve wangen. De rechter zijgevel (N) wordt geleed door zeven zesruits schuifvensters met luiken en een dubbele glasdeur naar de tuin. Aan de linker zijgevel (Z) bevindt zich rechts een veranda met twee halve en vier hele natuurstenen zuilen waarop twee dubbele glasdeuren met getoogd bovenlicht openen. De veranda is aan de zijkanten dicht gezet met glaspuien, aan de rechterzijde met spitsboogvensters. Aan weerszijden van de veranda grote zesruits vensters van later datum. In het dakschild boven de veranda een dakkapel onder flauw hellend zadeldak. In het midden ligt de gevel een eind terug met links de in 1915 aangebouwde plat afgedekte tuinkamer met erker aan de westzijde. In het terugliggende geveldeel een venster. Aan de achtergevel (W) de tweede veranda met vier identieke natuurstenen zuilen als aan de westgevel onder een plat dak met overstek. Vanuit de achtergevel openen twee deuren op de veranda, rechts een paneeldeur in het verlengde van de deur in de voorgevel en links een dubbele glasdeur als in de noordgevel. In de geveltop een getoogd zoldervenster met openslaande ramen en een decoratieve windveer met makelaar. Waardering Het laat 19de-eeuwse woonhuis "De Zuilenhof" is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een tot koopmanswoning verbouwde herberg uit het einde van de negentiende eeuw met als bijzonderheid de twee zuilenveranda's. Het pand is beeldbepalend gesitueerd op de hoek van de Oude Bergerweg en de Loudelsweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520735
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Zuilenhof in Bergen (NH)

Kunstzaal

Boendermakerhof 10
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalige) KUNSTZAAL in kubistisch expressionistische trant uit 1928, gebouwd in opdracht van de kunstverzamelaar Piet Boenderm..

Dokterswoning met erfafscheiding

Dorpsstraat 34
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding DOKTERSWONING met bijbehorende ERFSCHEIDING in de stijl van het Nieuwe Bouwen, in 1933 gebouwd naar ontwerp van de architect M. C..

Schalkwijk

Prins Hendriklaan 5
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalige) BUSGARAGE 'Schalkwijk', met (oorspronkelijk) drie BOVENWONINGEN in functionalistische trant, gebouwd in 1932 naar on..

Pand onder zadeldak

Kerkstraat 3
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand onder zadeldak. Gepleisterde voorgevel met houten geveltop XVIII/XIX.

Pand met klokgevel

Raadhuisstraat 10
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand met klokgevel, gedateerd 1787. Zijde Kerkstraat. Venster met kalf en roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Zuilenhof in Bergen (NH)