Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dokterswoning met erfafscheiding in Bergen (NH)

Woonhuis

Dorpsstraat 34
1861KW Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1933
Architect: M. Cijffers


Beschrijving van Dokterswoning met erfafscheiding

Inleiding DOKTERSWONING met bijbehorende ERFSCHEIDING in de stijl van het Nieuwe Bouwen, in 1933 gebouwd naar ontwerp van de architect M. Cijffers voor dokter H. Poot. In de gevel langs de Dorpsstraat bevindt zich een traplicht met op het glas-in-loodraam een gebrandschilderde voorstelling van de Barmhartige Samaritaan, ontworpen door Mathieu Wiegman. De dokterswoning ligt op de hoek van de Dorpsstraat en de Sint Anthonisstraat. Omschrijving De witgepleisterde dokterswoning telt één tot drie bouwlagen en heeft een samengesteld bouwvolume van drie in elkaar geschoven kubusvormige bouwdelen op een winkelhaakvormige plattegrond. De gevel aan de Dorpsstraat is relatief gesloten, aan de tuinzijde opent het huis zich met grote glasvlakken, terrassen en balkons. De borstwering van het terras op de tweede verdieping en het platte dak van de derde bouwlaag zijn afgedekt met zwart geglazuurde dekpannen. Grotendeels stalen ramen en deuren in samengestelde kozijnen onder uitkragende betonnen lateien, deels uitgevoerd met draairamen en uitzetramen in de bovenlichten. In het midden van de voorgevel (N) aan de Dorpsstraat een plat afgedekt uitgebouwde entree in de oksel van twee ten opzichte van elkaar verspringende geveldelen. Het portaal bevat een stalen glaspui van vier ramen en in de zijgevel, haaks op de voorgevel, de deur. In het linker gevelvlak een drieledig venster op de begane grond en daarboven op de hoek de vlaggestokhouder en rechts het hoge vertikale traplicht met gekleurd gebrandschilderd glas-in-loodraam. Rechts van de entree een drieledig venster op de begane grond en op de verdieping twee liggende kleinere vensters. In de rechter zijgevel (W) links een verdiepingvenster met openslaande ramen en rechts een kleine plat afgedekte uitbouw met de entree naar de praktijkruimte, aan de achterzijde afgesloten door de hoog opgaande uitgebouwde schoorsteenpartij. In de gevel van de praktijkruimte een drieledig venster. De achtergevel (Z) wordt bepaald door uitspringende tweede bouwlaag met balkon met bepleisterde borstwering. Het terras op de begane grond is met rode tegels bedekt en loopt om de hoek naar de oostgevel. Op de hoek geeft een halfrond gemetselde trap van drie treden toegang tot de tuin. Op de begane grond links een stalen glasdeur met zijlicht in samengesteld kozijn en rechts twee grote vierledige kozijnen met vensters en deuren naar het terras. Het rechter kozijn ligt terug onder het op de hoek halfrond eindigende balkon van de eerste verdieping dat over de hele breedte van de gevel loopt. Hier komen drie vierdelige kozijnen met deuren naar het balkon voor en een venster met openslaande ramen. Op de linkerhoek de schoorsteen en in de rechter zijgevel een venster. Het platte dak boven dit bouwvolume vormt het balkon ("zonnebad") van de tweede bouwlaag. In het hoger opgaande terugliggende bouwvolume rechts een samengesteld kozijn met deur op de eerste verdieping en op de tweede verdieping rechts een drieledig venster en links een deur met zijlicht die opent naar het zonnebad. In de rechter zijgevel (O) beganegronds een groot drieledig kozijn met glasdeuren die openen naar het terras en links daarvan onder de halfronde overstek van het balkon een tweeruits venster. Op de verdieping een vierledig venster. Langs de gevel voert een buitentrap, waarvan de treden zijn belegd met rode tegels, naar het balkon op de eerste verdieping en vandaar gaat een tweede kleinere trap naar het balkon op de tweede verdieping. Op de borstweringen van de trappen stalen buisrelingen. In de zij- en achtergevels van de éénlaagse aanbouw (praktijkruimte) aan de achterzijde diverse vensters met stalen kozijn van verschillend formaat. Langs de Dorpsstraat bevindt zich een gepleisterde tuinmuur die zich naar de hoek met de st. Anthonisstraat trapsgewijs verhoogd en eindigt in een cirkelvorm op de hoek. Waardering Het uit 1933 daterende dokterswoning en bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf voorbeeld van het Nieuwe Bouwen met de kenmerkende strakke maatvoering, spel tussen horizontalen en vertikalen, witgepleisterde gevels en stalen kozijnen. Het gebrandschilderde raam van de kunstenaar Mathieu Wiegman heeft kunsthistorische waarde. Het pand is beeldbepalend gesitueerd in de dorpskern van Bergen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520731
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dokterswoning met erfafscheiding in Bergen (NH)

Pand onder zadeldak

Kerkstraat 3
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand onder zadeldak. Gepleisterde voorgevel met houten geveltop XVIII/XIX.

Pand met klokgevel

Raadhuisstraat 10
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand met klokgevel, gedateerd 1787. Zijde Kerkstraat. Venster met kalf en roedenverdeling.

Het huis met de pilaren

Raadhuisstraat 10
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalige) WINKEL annex kunsthandel uit 1920 in historiserende trant, gebouwd naar ontwerp van Amsterdamse architect A. Jacot g..

Oude Raedhuis

Raadhuisstraat 4
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalig) RAADHUIS met ONDERWIJZERSWONING in Hollandse Neorenaissance-stijl, gebouwd in 1903 naar ontwerp van ir. J.A.G. van de..

Ruïnekerk

Raadhuisstraat 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Herv.Kerk. Zogenaamde Ruinekerk, bekoorlijk gelegen op het ommuurde kerkhof. Vijfzijdig gesloten 15e eeuws koor met kapel aan de noordzijde ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dokterswoning met erfafscheiding in Bergen (NH)