Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinvermaak in Bergen (NH)

Gebouw

Breelaan 132
1861GH Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland


Beschrijving van Duinvermaak

Inleiding CAFE-RESTAURANT "Duinvermaak" dateert in oorsprong uit de negentiende eeuw, maar heeft in 1913 het huidige aanzien in Nieuw-Historiserende trant gekregen naar ontwerp van J.C. Leyen in opdracht van C. Bruin. Het lage gedeelte achter het hoofdvolume dateert van voor 1913. Gevelsteen: Eerste steen gelegd door Klaas Bruin op 24 dec. 1913, oud 17 jaren. De architect ontwierp eveneens het interieur met de bar. Het glas-in-lood in de bovenlichten is vervaardigd door de glazenier Willem Bogtman. Het pand ligt aan de noordkant van Bergen tegen de duinrand aan. Omschrijving Pand op L-vormige plattegrond met hoofdvolume van twee bouwlagen in rode baksteen onder een mansardekap met gesmoorde tuile du Nord en een overkragende gootlijst op klossen. Aan de achterzijde een korte éénlaagse vleugel onder schild-zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (W) van het hoofdvolume telt vijf vensterassen en wordt geleed door gemetselde pilasters met ter hoogte van het fries smalle gepleisterde fantasiekapitelen, voorzien van reliëfornamenten. Beganegronds grote vensters met in de getoogde bovenlichten gekleurde glas-in-loodramen met dierfiguren. Uiterst links de entreepartij met dubbele glasdeur tussen zijlichten onder luifel op gesneden consoles. Op de verdieping kruisvensters met openslaande ramen en in de bovenlichten een vertikale roede. In de middenas van de gevel een gemetselde dakkapel met venster als op de verdieping onder een iets overstekende steekkap. Ter weerszijden in het dakschild een klein getoogd vierruits dakvensters. De rechter zijgevel (Z) is net als de voorgevel geleed met pilasters en telt drie vensterassen. Beganegronds drie hoge dubbele glasdeuren onder getoogde tweeruits bovenlichten en op de verdieping temidden van twee vensters met kruiskozijn twee enkelvoudige vensters alle met openslaande ramen. In het midden van het dakschild een dakkapel onder lessenaardak. In de linker zijgevel (N) op de begane grond rechts een dubbele deur onder bovenlicht (1932) en links daarvan drie kleine vensters met tweeruits bovenlichten. Twee verdiepingsvensters als in de voorgevel en in het midden van het dakschild een dakkapel onder lessenaardakje. Voor de achtergevel (O) rechts een lage keukenaanbouw en links het oudste gedeelte, op de verdieping vijf vensters met bovenlicht. Inwendig is onder meer de tegellambrizering in de vestibule en de grote zaal met bar en tapkast bewaard gebleven. Waardering Het grotendeels uit 1913 daterende café-restaurant "Duinvermaak" is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf typologisch voorbeeld van een horecagelegenheid in Nieuw-Historiserende trant en als voorbeeld van een maatschappelijke ontwikkeling van het opkomende toerisme in Bergen vanaf omstreeks 1900. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520730
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duinvermaak in Bergen (NH)

Villa

Guurtjeslaan 24
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding VILLA uit 1931 in een traditionalistische aan de Engelse Landhuisstijl verwante bouwstijl met in het interieur invloed van de Eng..

Huize Kinheim

Breelaan 55
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding LANDHUIS "Huize Kinheim" in Nieuw Historiserende trant met invloed van de Engelse Landhuisstijl, gebouwd in 1906 voor de dames E...

Woonhuis met erfafscheiding

Breelaan 40
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding WOONHUIS annex KANTOOR met bijbehorende ERFSCHEIDING in zakelijk expressionistische trant gebouwd in 1923 naar een ontwerp van H...

De Reigertoren

Rondelaan 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
VILLA "De Reigertoren", uit 1918-1919, in expressionistische trant ontworpen door J.B. van Loghem in opdracht van het echtpaar Selleger-Elou..

Pand met trapgevel

Oude Prinsweg 21
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand met een in jaartalanker 1655 gedateerde trapgevel; waterlijsten,toppilaster op gebeeldhouwde kraagsteen. In de boogtrommels boven de ve..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duinvermaak in Bergen (NH)