Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige lighal in de trant het Functionalisme in Bergen aan Zee

Gebouw

Verspyckweg 7
1865BJ Bergen aan Zee (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1937
Architect: J.W.F. Hartkamp en G. Arendzen

(1 recensie)

Beschrijving van Voormalige lighal in de trant het Functionalisme

Omschrijving Voormalige LIGHAL in de trant het Functionalisme, in 1937 gebouwd bij het 'Koloniehuis voor Jong Nederland', naar ontwerp van de Amsterdamse architecten J.W.F. Hartkamp en G. Arendzen. De lighal voor kinderen die middels kuren hier konden revalideren bood aan 55 kinderen die er op bedden lagen. Sinds 1982 is de lighal in gebruik als atelierwoning, waartoe enige aanpassingen zijn gepleegd, die echter de constructie en structuur van de lighal niet hebben aangetast. De oorspronkelijke bronzen kozijnen van de vensters zijn verdwenen. De lighal ligt in de duinen ten noorden van het koloniegebouw Jong Nederland, de situering is georiƫnteerd op de meest gunstige bezonning. De lighal van gewapend beton heeft een driekwartcirkelvormige plattegrond met de opening naar het zuidoosten. De rondlopende luifel wordt gedragen door betonnen U-vormige spanten die zowel in het dak als in het fundament verankerd liggen, waardoor de luifel geen ondersteuning behoeft. In de gebogen buitengevel bevinden zich tussen de kolommen brede rechthoekige gevelopeningen, deels gevuld met schuiframen. Aan de binnenzijde twee met glaspuien gesloten ruimten uit de bouwtijd die via een deur toegang geven tot de aan de buitenzijde gelegen zogenaamde dekenkasten. Waardering De (voormalige) lighal behorend bij 'Koloniehuis voor Jong Holland' is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een in functionalistische stijl ontworpen lighal met een bijzondere betonconstructie. Van ensemble waarde als historisch-functioneel onderdeel, deel uitmakend van het complex 'De koloniehoek'. Van situationele waarde vanwege de ligging in de duinen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520726
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen (1)

Voormalige lighal in de trant het Functionalisme
1
Recensie door: ()
Als de bleekneusjes op hun canvasbedjes lagen voor de verplichte middagrust, moesten ze 't niet wagen zich om te draaien. Zodra 't bed kraakte, kreeg je op je donder van de zuster. Het was "verplicht doodstil liggen", en dat 2 uur lang voor een kind van ong. 7 jaar. Ik spreek nu van mijn verblijf in 1949 aldaar, met veel heimwee en eten tot kotsens-toe...
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige lighal in de trant het Functionalisme in Bergen aan Zee

Voor Jong Nederland

Verspyckweg 7
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding Voormalig KOLONIEHUIS "Voor Jong Nederland" in Overgangsarchitectuur in opdracht van de 'Vereeniging tot Bevordering van het Tijd..

Het Zeehuis

Verspyckweg 5
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding Voormalig KOLONIEHUIS 'Het Zeehuis' uit 1908 in Overgangsarchitectuur, gebouwd in opdracht van het Amsterdamse Burgerweeshuis als..

Voormalige koloniehuis

Verspyckweg 3
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Omschrijving (Voormalig) KOLONIEHUIS van de Deutsche Ferienkolonie uit 1912, ontworpen in Amsterdamse Schoolstijl door de architecten P. Vo..

Speelzaal

Verspyckweg 3
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Omschrijving SPEELZAAL uit 1928, gebouwd naar ontwerp van P. Vorkink als overdekte speelgelegenheid voor de kinderen. Het gebouwtje staat n..

De Zephyr

Elzenlaan 22
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding VAKANTIEWONING "De Zephyr" uit 1936, ontworpen door ir. S. van Ravesteyn in ambachtelijk traditionalistische trant met de voor zi..

Kaart & Routeplanner