Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Speelzaal in Bergen aan Zee

Overig

Verspyckweg 3
1865BJ Bergen aan Zee (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1928
Architect: P. Vorking


Beschrijving van Speelzaal

Omschrijving SPEELZAAL uit 1928, gebouwd naar ontwerp van P. Vorkink als overdekte speelgelegenheid voor de kinderen. Het gebouwtje staat noordoostelijk van het koloniegebouw. N.B. De uitbreiding aan de noordzijde uit 1969 is van ondergeschikt belang. Omschrijving De speelzaal telt één bouwlaag en is in bruine baksteen opgetrokken vanuit een L-vormige plattegrond onder met rode Hollandse pannen belegd samengesteld dak met aan de zuidzijde een schilddak en aan de westzijde een bouwdeel met zadeldak. De eindgevel (W) die aansluit op het door een zadeldak gedekte bouwdeel, bevat enkel een portiek. In de zuidzijde komt een 4x3-ruits schuifraam voor. De westgevel van het door het schilddak gedekte bouwdeel bevat een breed samengesteld kozijn met vijf vensters waaronder een deur. De stijlen van het kozijn zijn zodanig uitgevoerd dat de 4x3-ruits ramen geheel naar beneden te schuiven zijn zodat een brede opening ontstaat voor de toetreding van de gezonde zeelucht. In de naar de weg gekeerde eindgevel (Z) is een deur aanwezig en rechts daarvan een tweeruits venster. Waardering De uit 1928 daterende speelzaal, behorend bij het koloniehuis van de Deutsche Hilfsverein, is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'de koloniehoek' en vanwege de bijzondere op de functie gerichte typologie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520723
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Speelzaal in Bergen aan Zee

Voormalige koloniehuis

Verspyckweg 3
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Omschrijving (Voormalig) KOLONIEHUIS van de Deutsche Ferienkolonie uit 1912, ontworpen in Amsterdamse Schoolstijl door de architecten P. Vo..

Het Zeehuis

Verspyckweg 5
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding Voormalig KOLONIEHUIS 'Het Zeehuis' uit 1908 in Overgangsarchitectuur, gebouwd in opdracht van het Amsterdamse Burgerweeshuis als..

Voor Jong Nederland

Verspyckweg 7
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding Voormalig KOLONIEHUIS "Voor Jong Nederland" in Overgangsarchitectuur in opdracht van de 'Vereeniging tot Bevordering van het Tijd..

Voormalige lighal in de trant het Functionalisme

Verspyckweg 7
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Omschrijving Voormalige LIGHAL in de trant het Functionalisme, in 1937 gebouwd bij het 'Koloniehuis voor Jong Nederland', naar ontwerp van ..

De Zephyr

Elzenlaan 22
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding VAKANTIEWONING "De Zephyr" uit 1936, ontworpen door ir. S. van Ravesteyn in ambachtelijk traditionalistische trant met de voor zi..

Kaart & Routeplanner