Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige koloniehuis in Bergen aan Zee

Gebouw

Verspyckweg 3
1865BJ Bergen aan Zee (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1912
Architect: P. Vorkink en Wormser


Beschrijving van Voormalige koloniehuis

Omschrijving (Voormalig) KOLONIEHUIS van de Deutsche Ferienkolonie uit 1912, ontworpen in Amsterdamse Schoolstijl door de architecten P. Vorkink en Wormser met bijbehorende speelzaal uit 1928, ontworpen door P. Vorkink. Het gebouw heeft een T-vormige plattegrond, bestaat uit twee bouwvolumes van één bouwlaag, opgetrokken in rode baksteen met afzonderlijke schilddaken belegd met rode Hollandse pannen. Het voorgebouw is uitgevoerd met lage hoekpaviljoens onder dwarskappen. Op de nok van het dak van de uitbouw aan de achterzijde bevindt zich een zinken vijfzijdige dakruiter voorzien van een koepeldakje. Gootlijst op klossen. De vensters zijn overwegend uitgevoerd met drieruits bovenlichten. De symmetrische voorgevel (Z) heeft een centrale iets verdiept liggende entree met zesruits vleugeldeur onder een bovenlicht van zes kleine rechthoekige raampjes. Aan weerszijden van de entree een erker met elk vier vensters, aan de buitenzijde geflankeerd door negenruits vensters. De hoekpaviljoens bevatten elk drie vensters. De rechter zijgevel (O) bevat links vier in de gevel hooggeplaatste kleine drieruits vensters en rechts twee gewone vensters. In de linker zijgevel (W) zeven kleine drieruitsvensters hoog in de gevel. In de achtergevel (N) aan weerszijden van de uitbouw, portieken met deuren en drieruits om de hoek lopende vensterstroken. In de hoekpaviljoens drie hoge kleine drieruitsvensters, uiterst rechts een groter venster. In de linker zijgevel (W) van de uitbouw een brede uit vijf vensters met bovenlicht samengestelde erker. Rechts daarvan een enkel venster en links een vierruits vensterstrook onder de daklijst. Tegen dit gevelvlak heeft zich een uitbouw met brede vensterstrook gevlijd. De entree is haaks op de gevel geplaatst. Op de linkerhoek is een uitgemetseld rookkanaal aanwezig met hoogoprijzende schoorsteen. In de dakkapel in het dakschild twee vensters met stolpramen onder een eenvoudig fronton. De rechter zijgevel (O) wordt in tweeën gedeeld door een forse taps toelopend uitgebouwde schoorsteen, geflankeerd door twee vierkante vensters en op de verdieping smalle vijfruits vensterstroken. Uiterst links een venster met bovenlicht en rechts een opgeklampte deur onder drieruits bovenlicht. Links van de deur een klein tweeruits venster boven een keldervenster. In het dakschild een houten dakkapel met drieruits venster onder een fronton. Hoog in de achtergevel (N) vijf kleine drieruits vensters en in het dakschild een dakkapel met twee vensters met openslaande ramen. Waardering Het (voormalige) koloniehuis van de Deutsche Hilfsverein is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuur-, sociaal-historische en typologische waarde als grotendeels gaaf voorbeeld van een koloniehuis Amsterdamse Schooltrant, kenmerkend voor het oeuvre van de architecten Vorkink en Wormser. Van ensemblewaarde als onderdeel van het complex de 'koloniehoek' (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520722
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige koloniehuis in Bergen aan Zee

Speelzaal

Verspyckweg 3
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Omschrijving SPEELZAAL uit 1928, gebouwd naar ontwerp van P. Vorkink als overdekte speelgelegenheid voor de kinderen. Het gebouwtje staat n..

Het Zeehuis

Verspyckweg 5
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding Voormalig KOLONIEHUIS 'Het Zeehuis' uit 1908 in Overgangsarchitectuur, gebouwd in opdracht van het Amsterdamse Burgerweeshuis als..

Voor Jong Nederland

Verspyckweg 7
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding Voormalig KOLONIEHUIS "Voor Jong Nederland" in Overgangsarchitectuur in opdracht van de 'Vereeniging tot Bevordering van het Tijd..

Voormalige lighal in de trant het Functionalisme

Verspyckweg 7
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Omschrijving Voormalige LIGHAL in de trant het Functionalisme, in 1937 gebouwd bij het 'Koloniehuis voor Jong Nederland', naar ontwerp van ..

De Zephyr

Elzenlaan 22
Bergen aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding VAKANTIEWONING "De Zephyr" uit 1936, ontworpen door ir. S. van Ravesteyn in ambachtelijk traditionalistische trant met de voor zi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige koloniehuis in Bergen aan Zee