Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in IJmuiden

Nijverheid Industrie

Dokweg 35
1976CA IJmuiden (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1914-1915


Beschrijving van Watertoren

Inleiding Aan de zuidoostzijde van de Dokweg en nabij de Vissershaven gesitueerde WATERTOREN daterend uit 1914-1915. De watertoren werd gebouwd in opdracht van het Rijk ter vervanging van een eenvoudige houten toren uit 1901. De nieuwbouw was nodig omdat de sterke uitbreiding van de door het Staatsvissershavenbedrijf (SVHB) geëxploiteerde havens een nieuw waterleidingnet noodzakelijk maakte. Deze uitbreiding bestond onder meer uit het verlengen van de in 1896 gegraven Vissershaven, de bouw van een nieuwe Rijksvisafslag, en de aanleg van een nieuwe haven, de Haringhaven. In 1954 nam de gemeente de watervoorziening over van het SVHB. De reservoir-ommanteling is in 1953 vanwege de slechte staat van het metselwerk bespoten met beton. Omschrijving De 24,50 m hoge watertoren heeft een achthoekige open onderbouw, bestaande uit een constructie van acht gewapend betonnen pijlers rondom een centrale buizenkoker, waarop een uitkragende reservoir-ommanteling met een cirkelvormige doorsnede en een plat dak. In de onderbouw worden de acht pijlers op vier hoogtes horizontaal met elkaar verbonden door koppelbalken van gewapend beton. Vlak boven de onderste koppelbalken hebben de enigszins naar binnen wijkende pijlers aan de buitenkant een afwaterende versnijding. De ruimte tussen de pijlers is tot aan deze op circa drie meter hoogte aangebrachte koppelbalken afgesloten. Hier zijn de dienstlokalen gesitueerd, toegankelijk via een opgeklampte deur in de noordoost- en de zuidmuur. De noordwestmuur is voorzien van een vierruits raam; in de overige gevels bevindt zich een tweeruits liggend raam. Het via ijzeren steektrappen bereikbare bovenste gedeelte van de onderbouw, waar zich de lekvloer bevindt, is eveneens afgesloten en aan de oostkant naar voren uitgebouwd. In het midden van elke zijde bevindt zich een vierruits stolpraam (enkele ontbreken). De acht pijlers zetten zich voort langs dit gedeelte en de reservoir-ommanteling. De tussenliggende muurvlakken van de laatste zijn niet uitgevoerd in beton, maar gemetseld in rode machinale waalsteen in kruisverband. In het midden van elk van deze muurvlakken bevindt zich een smal vierruits raam en bovenin een klein vierkant raam. De betonnen delen van de watertoren zijn afgewerkt met een laag fijn grind. Het cilindervormige hoogreservoir is voorzien van een vlakke bodem en uitgevoerd in gewapend beton. Het reservoir heeft een diameter van 11,25 m en een inhoud van 600 kubieke meter. Waardering De watertoren uit 1914-'15 is van algemeen belang wegens architectuurhistorische, cultuurhistorische en typologische waarde als vroeg en gaaf bewaard voorbeeld van een watertoren uitgevoerd in gewapend betonskeletbouw waarbij de constructie in het zicht gelaten is. Tevens heeft het gebouw situationele waarde vanwege de beeldbepalende en historisch-functionele ligging bij de haven van IJmuiden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520707
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren IJmuiden (Dokweg)
Watertoren IJmuiden Dokweg.jpg
Plaats IJmuiden
Bouwjaar 1915
Hoogte 24,25 m
Inhoud 600 m³
Architect(en) Rijkswaterstaat
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 520707

De Watertoren in IJmuiden is ontworpen door Rijkswaterstaat en gebouwd in 1915. De toren staat aan de Dokweg in het havengebied van IJmuiden (IJmuiden-West). De toren was bedoeld om de haven en de vissers van IJmuiden van voldoende water te voorzien.

De watertoren heeft acht poten, een hoogte van 24,25 meter en één waterreservoir van 600 m³.

In de jaren negentig is de toren buiten gebruik gesteld. In 2002 kocht projectontwikkelaar Ben Vermeer de toren voor 375.000 gulden. Momenteel is de toren een rijksmonument. De verbouwing en restauratie van het benedengedeelte van de toren kwam in 2004 gereed

Aan de Evertsenstraat in IJmuiden is nog een watertoren te vinden, zie daarvoorː

Externe link


Monumenten in de buurt van Watertoren in IJmuiden

Blok van één sluismeesterswoning en zeven sluiswachterswoningen

Sluisplein 15
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding Bij het zeesluizencomplex van het Noordzeekanaal gelegen blok van één SLUISMEESTERSWONING en zeven SLUISWACHTERSWONINGEN, in 18..

Ned. Belltelefoon

Visseringstraat 2
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding Aan de westzijde van de Visseringstraat gelegen voormalig TELEFOONKANTOOR in eclectische trant daterend uit 1896. Het kantoor wer..

Voormalig commiezenhuis

Sluisplein 24
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding Op de hoek van het Sluisplein en de Visseringstraat gelegen voormalig COMMIEZENHUIS, gebouwd in 1876 in opdracht van het Departem..

Nieuwe Kerk

Kanaalstraat 250
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding Aan de zuidzijde van de Kanaalstraat gelegen Nederlands-hervormde KERK uit 1910-1911 genaamd Nieuwe Kerk met ERFSCHEIDING. De ker..

Watertoren

Evertsenstraat 2
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding WATERTOREN uit 1914-1915, deel uitmakend van het waterleidingcomplex Evertsenstraat. In 1953 is de toren bepleisterd. Omschrijv..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)