overig in Santpoort Noord

Duin- en Kruidbergerweg 47
2071LG Santpoort Noord (gemeente Velsen)

Beschrijving van overig

Inleiding Twee aan de oostzijde van de Duin en Kruidbergerweg gesitueerde HEKPIJLERS, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De vermoedelijk in 1912 geplaatste pijlers flankeren de westelijke toegangsweg tot het vroeger bij Duin en Kruidberg horende landgoed Kennemergaarde waarvan het uit 1911-1912 daterende huis gebouwd werd voor een zoon van J.T. Cremer. Oorspronkelijk hadden de in classicistische stijl vormgegeven pijlers een pompoenachtige bekroning. Omschrijving Twee identieke zandstenen hekpijlers met een vierkante dwarsdoorsnede waarvan de hoeken zijn uitgespaard. De pijlers zijn opgebouwd uit gefrijnde blokken en worden afgedekt door een geprofileerde deksteen. In de voorzijde van de dekstenen is de naam van het landgoed uitgehouwen: links "KENNEMER" en rechts "GAARDE". Waardering De twee hekpijlers zijn van algemeen belang als historisch-functionele onderdelen van het complex landgoed Duin en Kruidberg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)