Meer dan 63.000 rijksmonumenten


overig in Santpoort Noord

Overig

Duin- en Kruidbergerweg 47
2071LG Santpoort Noord (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van overig

Inleiding Twee aan de oostzijde van de Duin en Kruidbergerweg gesitueerde HEKPIJLERS, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De vermoedelijk in 1912 geplaatste pijlers flankeren de westelijke toegangsweg tot het vroeger bij Duin en Kruidberg horende landgoed Kennemergaarde waarvan het uit 1911-1912 daterende huis gebouwd werd voor een zoon van J.T. Cremer. Oorspronkelijk hadden de in classicistische stijl vormgegeven pijlers een pompoenachtige bekroning. Omschrijving Twee identieke zandstenen hekpijlers met een vierkante dwarsdoorsnede waarvan de hoeken zijn uitgespaard. De pijlers zijn opgebouwd uit gefrijnde blokken en worden afgedekt door een geprofileerde deksteen. In de voorzijde van de dekstenen is de naam van het landgoed uitgehouwen: links "KENNEMER" en rechts "GAARDE". Waardering De twee hekpijlers zijn van algemeen belang als historisch-functionele onderdelen van het complex landgoed Duin en Kruidberg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520702
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van overig in Santpoort Noord

overig

Duin- en Kruidbergerweg 47
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Langs de oostzijde van de Duin en Kruidbergerweg gesitueerd HEK uit 1912, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidbe..

woonhuis

Duin- en Kruidbergerweg 47
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Voormalige PORTIERSWONING uit 1903, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De door J. Kuit ontworpen woning i..

kasteel buitenplaats

Duin- en Kruidbergerweg 70
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Voormalige TUINMANSWONING uit 1895, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. In de jaren '30 is de achtergevel ..

Boerderij Kruidberg

Duin- en Kruidbergerweg 59
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Boerderij Kruidberg zou een v.m. jachthuis zijn, gepleisterd, met rechte kroonlijst en met pannen gedekt dak.

kasteel buitenplaats

Duin- en Kruidbergerweg 52
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Voormalig STALGEBOUW annex koetshuis uit 1899, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. Door de toepassing van ..

Kaart & Routeplanner