overig in Santpoort Noord

Duin- en Kruidbergerweg 47
2071LG Santpoort Noord (gemeente Velsen)

Beschrijving van overig

Inleiding Langs de oostzijde van de Duin en Kruidbergerweg gesitueerd HEK uit 1912, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. Het hek vormt de westelijke begrenzing van het oorspronkelijk bij Duin en Kruidberg behorende landgoed Kennemergaarde en strekt zich uit over de gehele lengte van dit voormalige landgoed. Omschrijving Circa 1 meter hoog smeedijzeren spijlenhek bestaande uit vertikale spijlen met gedraaide kop. Tien à vijftien spijlen vormen met elkaar een hekdeel. De hekdelen worden gescheiden door hogere en sober gedecoreerde hekpalen die aan de achterzijde geschoord zijn. Om de drie hekdelen maakt de hekpaal plaats voor een hoger sierstuk van rijk gekruld smeedwerk. Ter hoogte van de voormalige portierswoning Duin en Kruidbergerweg 47 heeft het hek een doorgang die wordt gemarkeerd door de twee afzonderlijk beschreven zandstenen hekpijlers. Een tweede doorgang bevond zich vermoedelijk op de hoek met de Kennemergaardeweg. Deze voormalige doorgang wordt gemarkeerd door hogere sierstukken als genoemd. Waardering Het hek is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex landgoed Duin en Kruidberg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)