overig in Santpoort Noord

Duin- en Kruidbergerweg 60
2071LE Santpoort Noord (gemeente Velsen)

Beschrijving van overig

Inleiding Twee HEKPIJLERS, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg De in classicistische stijl uitgevoerde pijlers, die vermoedelijk dateren uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, staan aan de westzijde van het huidige parkeerterrein dat zich bevindt ten westen van de moestuin, en flankeren de toegang tot het vroeger bij Duin en Kruidberg horende duingebied. Oorspronkelijk hadden de pijlers een pompoenachtige bekroning. Omschrijving Twee identieke zandstenen hekpijlers met een vierkante dwarsdoorsnede waarvan de hoeken zijn uitgespaard. De pijlers zijn opgebouwd uit gefrijnde blokken en worden afgedekt door een geprofileerde deksteen. In de voorzijde van de dekstenen is de naam van het landgoed uitgehouwen: links "DUIN = EN" en rechts "KRUIDBERG". Waardering De twee hekpijlers zijn van algemeen belang als historisch-functionele onderdelen van het complex landgoed Duin en Kruidberg; - vanwege de markering van de toegang tot het landgoed. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)