tuin park landgoed in Santpoort Noord

Duin- en Kruidbergerweg 60
2071LE Santpoort Noord (gemeente Velsen)

Beschrijving van tuin park landgoed

Inleiding Aan het westelijke einde en in de as van de J.T. Cremerlaan (de oorspronkelijke oprijlaan) gesitueerde TUINBANK met siervaas, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. Het vermoedelijk uit 1922 daterende tuinornament werd vervaardigd in opdracht van de (Nederlands-Indische) Deli-spoorwegmaatschappij, waarin J.T. Cremer zakelijke belangen had. Het is een geschenk van deze maatschappij aan het echtpaar Cremer bij gelegenheid van hun vijftigjarig huwelijk. Omschrijving Circa twee meter hoog zandstenen tuinornament met een ronde hoofdvorm bestaande uit een lage zitbank rond een schacht die bekroond wordt door een brede platte vaas. De laatste heeft rondom afwisselend saters en leeuwenkoppen waartussen festoenen. De onderzijde van de vaas is gedecoreerd met acanthusbladeren. In de onder meer met een rankenfries verfraaide schacht zijn de volgende twee inscripties gehouwen: "AAN DEN HEER EN MEVROUW/ J.T. CREMER-HOGAN/ TER GELEGENHEID VAN HUNNE VIJFTIG JARIGE ECHTVEREENIGING" en "16 JANUARI 1923./ DE DELI SPOORWEG MAATSCHAPPIJ". De ronde zitbank rust op vier gevleugelde klauwen. Waardering De tuinbank is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex landgoed Duin en Kruidberg; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek onderdeel van de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege materiaalgebruik en vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)