Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Santpoort Noord

Tuin Park Landgoed

Duin- en Kruidbergerweg 60
2071LE Santpoort Noord (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van tuin park landgoed

Inleiding Aan het westelijke einde en in de as van de J.T. Cremerlaan (de oorspronkelijke oprijlaan) gesitueerde TUINBANK met siervaas, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. Het vermoedelijk uit 1922 daterende tuinornament werd vervaardigd in opdracht van de (Nederlands-Indische) Deli-spoorwegmaatschappij, waarin J.T. Cremer zakelijke belangen had. Het is een geschenk van deze maatschappij aan het echtpaar Cremer bij gelegenheid van hun vijftigjarig huwelijk. Omschrijving Circa twee meter hoog zandstenen tuinornament met een ronde hoofdvorm bestaande uit een lage zitbank rond een schacht die bekroond wordt door een brede platte vaas. De laatste heeft rondom afwisselend saters en leeuwenkoppen waartussen festoenen. De onderzijde van de vaas is gedecoreerd met acanthusbladeren. In de onder meer met een rankenfries verfraaide schacht zijn de volgende twee inscripties gehouwen: "AAN DEN HEER EN MEVROUW/ J.T. CREMER-HOGAN/ TER GELEGENHEID VAN HUNNE VIJFTIG JARIGE ECHTVEREENIGING" en "16 JANUARI 1923./ DE DELI SPOORWEG MAATSCHAPPIJ". De ronde zitbank rust op vier gevleugelde klauwen. Waardering De tuinbank is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex landgoed Duin en Kruidberg; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek onderdeel van de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege materiaalgebruik en vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520696
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Santpoort Noord

Duin en Kruidberg

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Het HOOFDGEBOUW van het landgoed Duin en Kruidberg is tussen 1907 en 1909 gerealiseerd naar ontwerp van J.J. van Nieukerken en di..

tuin park landgoed

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding MOESTUIN met twee bijbehorende tuinmuren, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De moestuin is een restant v..

Nova Zembla

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding IJSKELDER uit 1845 genaamd "Nova Zembla", deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De ijskelder is evenals de m..

overig

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Twee HEKPIJLERS, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg De in classicistische stijl uitgevoerde pijlers, die v..

overig

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Langs de westzijde van de Duin en Kruidbergerweg gesitueerd HEK, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. Het w..

Kaart & Routeplanner