Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nova Zembla in Santpoort Noord

Tuin Park Landgoed

Duin- en Kruidbergerweg 60
2071LE Santpoort Noord (gemeente Velsen)
Noord Holland


Beschrijving van Nova Zembla

Inleiding IJSKELDER uit 1845 genaamd "Nova Zembla", deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De ijskelder is evenals de moestuin een overblijfsel van de buitenplaats Duin en Berg en werd gebouwd in opdracht van Van Hall, de toenmalige eigenaar van Duin en Berg. In 1895 liet J.T. Cremer de ijskelder renoveren en voorzien van een nieuwe ingangspartij in classicistische stijl. N.B. De moderne schotten ter weerszijden van de ingang maken geen deel uit van de bescherming. Omschrijving De ijskelder is aan de oppervlakte alleen waarneembaar door de daar geplaatste ingangspartij. Achter deze ingang ligt een portaal dat voert naar de eigenlijke ijskelder die ingegraven is in de binnenduinrand. De ijskelder zelf bestaat uit een ronde put die afgesloten wordt met een koe-pelgewelf. De gemetselde put heeft een spouw en bezit een totale omtrek van circa vijf meter. De ingangspartij van de ijskelder is uitgevoerd in gepleisterde baksteen en voorzien van een opgeklampte deur tussen sterk geabstraheerde pilasters die een fries en kroonlijst dragen. Op de kroonlijst rust een stompe koepelvorm die de ingangspartij een gedrukt silhouet geeft en bekroond wordt door een sober driehoekig fronton. Boven de deur zijn in het pleisterwerk van het fries naast elkaar twee gedenkstenen uitgespaard waarvan de linker met het opschrift "VAN HALL./ FUND: JUN: 1845" en de rechter met "CREMER./ RENOV: SEPT: 1895". Waardering De ijskelder is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex landgoed Duin en Kruidberg; vanwege de vormgeving van het voorportaal; als karakteristiek onderdeel van een buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520695
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nova Zembla in Santpoort Noord

Duin en Kruidberg

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Het HOOFDGEBOUW van het landgoed Duin en Kruidberg is tussen 1907 en 1909 gerealiseerd naar ontwerp van J.J. van Nieukerken en di..

tuin park landgoed

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding MOESTUIN met twee bijbehorende tuinmuren, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De moestuin is een restant v..

tuin park landgoed

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Aan het westelijke einde en in de as van de J.T. Cremerlaan (de oorspronkelijke oprijlaan) gesitueerde TUINBANK met siervaas, dee..

overig

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Twee HEKPIJLERS, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg De in classicistische stijl uitgevoerde pijlers, die v..

overig

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Langs de westzijde van de Duin en Kruidbergerweg gesitueerd HEK, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. Het w..

Kaart & Routeplanner