Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Santpoort Noord

Tuin Park Landgoed

Duin- en Kruidbergerweg 60
2071LE Santpoort Noord (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1700-1925


Beschrijving van tuin park landgoed

Inleiding MOESTUIN met twee bijbehorende tuinmuren, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De moestuin is een restant van de buitenplaats Duin en Berg en bevindt zich in het zuidelijke deel van het landgoed Duin en Kruidberg, ten noordoosten van de chauffeurswoning aan de Duin en Kruidbergerweg 74. De moestuin bevat twee objecten die eveneens onder de bescherming vallen: 1. een restant van een 18de- of vroeg 19de-eeuwse tuinmuur; 2. een kort na 1900 gebouwde tuinmuur. Beide tuinmuren zijn gericht op het zuiden. N.B. De overdekte bergruimte aan het oosteinde van de oudste tuinmuur valt buiten de bescherming. Omschrijving De oude tuinmuur is opgetrokken in verschillende soorten rode baksteen, waaronder in het middendeel van de zuidzijde oranjerode handvormsteen in halfsteens verband. De gezien het metselwerk vermoedelijk meermalen herstelde muur is gedeeltelijk gepleisterd. De zuidzijde van de tuinmuur wordt versterkt door zich verjongende steunberen, de noordkant door lisenen. Het westelijke uiteinde van de muur is naar voren (Z) geknikt. Aan de oostkant buigt de tuinmuur onder een kwartrond hoek naar het zuiden af. De na 1900 gebouwde tuinmuur is L-vormig en opgetrokken in rode machinale baksteen (formaat circa 20 x 5 cm) in Vlaams verband met snijvoeg. Aan de west- en noordzijde wordt de muur op regelmatige afstand versterkt door zich verjongende steunberen. De vlakke oost- en zuidkant zijn voorzien van op regelmatige afstand van elkaar aangebrachte smeedijzeren haken. Nabij het oostelijke einde heeft de tuinmuur een doorgang geflankeerd door geblokt gemetselde pijlers die voorzien zijn van smeedijzeren duimen en bekroond worden door een rijkgekrulde smeedijzeren lantaarnhouder. Waardering De moestuin met bijhorende tuinmuren is van algemeen belang als karakteristiek en functioneel onderdeel van het complex landgoed Duin en Kruidberg; vanwege de doelmatige vormgeving; vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520694
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Santpoort Noord

Duin en Kruidberg

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Het HOOFDGEBOUW van het landgoed Duin en Kruidberg is tussen 1907 en 1909 gerealiseerd naar ontwerp van J.J. van Nieukerken en di..

Nova Zembla

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding IJSKELDER uit 1845 genaamd "Nova Zembla", deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De ijskelder is evenals de m..

tuin park landgoed

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Aan het westelijke einde en in de as van de J.T. Cremerlaan (de oorspronkelijke oprijlaan) gesitueerde TUINBANK met siervaas, dee..

overig

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Twee HEKPIJLERS, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg De in classicistische stijl uitgevoerde pijlers, die v..

overig

Duin- en Kruidbergerweg 60
Santpoort Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding Langs de westzijde van de Duin en Kruidbergerweg gesitueerd HEK, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. Het w..

Kaart & Routeplanner