Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pompgebouw in IJmuiden

Nijverheid Industrie

Evertsenstraat 2
1972AM IJmuiden (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1914-1915


Beschrijving van Pompgebouw

Inleiding POMPGEBOUW uit 1914-1915, deel uitmakend van het waterleidingcomplex Evertsenstraat. In XXd zijn de meerruits ijzeren vensters dichtgezet en is de oorspronkelijke dakbedekking van bruingeglazuurde tuiles du nord vervangen door asfaltbitumen. Omschrijving Op rechthoekig grondplan opgetrokken pompgebouw van één bouwlaag onder een schilddak met een korte nok evenwijdig aan de voor- en achtergevel. Beide gevels hebben aan de zuidkant een hoekrisaliet met een tuitgevel waarachter een insnijdend zadeldak. Halverwege de nok staat een rechthoekige schoorsteen van rode machinale waalsteen. De in kruisverband gemetselde buitenmuren zijn boven een platvol gevoegd trasraam van rode waalklinkers uitgevoerd in rode machinale waalsteen met snijvoeg. Het bovenste gedeelte van de gevels is gecementeerd en wordt afgesloten door een lijstgoot op geprofileerde gootklossen. De vensters rusten op bruingeglazuurde lekdorpeltegels en worden ontlast door een rollaag van rode baksteen die contrasteert met het omliggende pleisterwerk. De twee genoemde hoekrisalieten zijn afgedekt met hardsteen en middenboven voorzien van een rond ijzeren rooster omgeven door rode baksteen. In de risaliet van de voorgevel (O) bevindt zich een dubbele toegangsdeur met bovenin elke deurhelft een meerruits raam. De ingang wordt geaccentueerd doordat het schoonmetselwerk ter plaatse van de deur halfrond verhoogd is. Rechts van de risaliet is de voorgevel voorzien van twee vensters. Beide zijgevels hebben een symmetrisch opzet. De linkerzijgevel (Z) telt drie vensters. In de rechterzijgevel (N) bevindt zich links en rechts een paneeldeur en in het tussenliggende gevelvlak drie kleine vensters. De achtergevel (W) telt drie vensters waarvan er twee geplaatst zijn in de hoekrisaliet rechts. Inwendig bestaat de begane grond uit één vertrek met een vloer van grijsporfieren tegels en een witgeglazuurde tegellambrisering met een onder- en bovenrand van zwartgeglazuurde tegels (de huidige pomp dateert van na WOII). De via een ijzeren laddertrap bereikbare zolder heeft een houten vloer en een beschoten gordingenkap. Waardering Het pompgebouw is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het waterleidingcomplex Evertsenstraat; vanwege de ensemblewaarde in relatie met de andere complexonderdelen en de groenaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520691
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pompgebouw in IJmuiden

Watertoren

Evertsenstraat 2
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding WATERTOREN uit 1914-1915, deel uitmakend van het waterleidingcomplex Evertsenstraat. In 1953 is de toren bepleisterd. Omschrijv..

Filtergebouw

Evertsenstraat 2
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding FILTERGEBOUW uit 1914-1915, deel uitmakend van het waterleidingcomplex Evertsenstraat. N.B. De latere aanbouwen tegen de linker..

Nieuwe Kerk

Kanaalstraat 250
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding Aan de zuidzijde van de Kanaalstraat gelegen Nederlands-hervormde KERK uit 1910-1911 genaamd Nieuwe Kerk met ERFSCHEIDING. De ker..

raadhuis

raadhuisstraat 20
ijmuiden (Gemeente velsen)
Raadhuis met binnenplaats.

Watertoren

Dokweg 35
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding Aan de zuidoostzijde van de Dokweg en nabij de Vissershaven gesitueerde WATERTOREN daterend uit 1914-1915. De watertoren werd geb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pompgebouw in IJmuiden