Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerveld: urnenmonument familie Westerman in Driehuis NH

Graf Begraafplaats

Duin- en Kruidbergerweg 6
1985HG Driehuis NH (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Westerveld: urnenmonument familie Westerman

Inleiding Uit de jaren '30 daterend URNENMONUMENT van de familie Westerman. Dit urnenmonument is ontworpen door de beeldhouwer L.O. Wenckebach (1895-1962). Omschrijving Ruim 6 meter breed en bijna 1 m diep urnenmonument van crèmekleurig kalksteen bestaande uit een circa 1,85 m hoog en 1,15 m breed blokvormig middenvolume tussen lagere terugliggende achterwanden waarvoor vloerplaten. Het middenvolume heeft op beide voorste hoeken een in hoogreliëf uitgevoerde treurende vrouwenfiguur geflankeerd door zuiltjes. Hiertussen is de voorzijde voorzien van een opliggend wapenschild tonend een maansikkel met gezicht, waarboven de naam "WESTERMAN" onder een sierrand met van links naar rechts een ster, een zon en een maan. De linker- en rechterzijkant van het middenvolume hebben bovenaan een vergelijkbare sierrand waarin respectievelijk een alpha en een omega als symbool voor het begin en het einde. De twee genoemde achterwanden worden door halfzuiltjes in vieren geleed met per vlak de naam en geboorte- en sterfdatum van de overledene (de twee linker velden zijn nog leeg). De oudste vermelding is die van de op 11 juni 1935 overleden Willem Westerman wiens lijfspreuk "sine labore nihil" (zonder werk niets) ook vermeld wordt. Bovenaan alle acht vlakken bevindt zich een uitgehouwen sierrand, v.l.n.r. voorstellend vogels, vissen in het water, een banderol, een bloemenrank, een bladrank, een touw met knopen, een hagedis, en een slang die zich in de staart bijt als symbool van vergankelijkheid. In aansluiting op de achterwand wordt de vloer ervoor door opstaande randen in vieren geleed. Zowel de bovenrand van het middenvolume als van de achterwanden is afgerond, behalve op de hoeken. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard urnenmonument uit de jaren '30 van de twintigste eeuw op de begraafplaats Westerveld; wegens de funerair-historische en genealogische waarde; wegen materiaalgebruik en vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520685
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westerveld: urnenmonument familie Westerman in Driehuis NH

Westerveld

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Tussen 1888 en 1890 naar ontwerp van L.P. Zocher gerealiseerde PARKAANLEG van de begraafplaats Westerveld. De aanleg is uitgevoer..

Westerveld: graftombe J.W.H. van Wermeskerken

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding GRAFTOMBE van de journalist en letterkundige J.W.H. van Wermeskerken (1882-1937). Van Wermeskerken was onder meer buitenlands cor..

Westerveld: urnenmonument H.G. van Wijngaarden

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Uit 1930 daterend URNENMONUMENT van H.G. van Wijngaarden (1876-1929), eerste predikant van de Vrije Gemeente te Amsterdam na de d..

Westerveld: urnenmonument familie Von Saher

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding URNENMONUMENT van de familie Von Saher. Het uit de jaren '20 of het eind van de jaren '10 daterende urnenmonument is van de hand ..

Westerveld: urnenmonument F.M. Wibaut

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Uit 1937 daterend URNENMONUMENT van de Amsterdamse wethouder voor Volkshuisvesting en Financiën F.M. Wibaut (1859-1936). Het sob..

Kaart & Routeplanner