Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerveld: urnenmonument Jacoba van Heemskerck in Driehuis NH

Graf Begraafplaats

Duin- en Kruidbergerweg 6
1985HG Driehuis NH (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1936-1937


Beschrijving van Westerveld: urnenmonument Jacoba van Heemskerck

Inleiding URNENMONUMENT van de kunstschilder jkvr. J.B. van Heemskerck van Beest (1876-1923) en haar vriendin freule J.M. Tak van Poortvliet (1871-1936). Beide waren antroposofe en verrichtten onder meer onderzoek naar de emotionele waarden van kleur. Het vermoedelijk uit 1936 of 1937 daterende urnenmonument werd uitgevoerd in kubistisch-expressionistische stijl door hun vriend Jan Buijs (1889-1961). Omschrijving Circa 2 meter hoog asymmetrisch opgezet urnenmonument van diabaas (voetplaat) en syaniet, opgebouwd uit staande en liggende rechthoekige volumes van verschillende grootte. De voorzijde van het 58 cm brede en 52 cm diepe urnenmonument vermeldt de namen van de overledenen en hun geboorte- en sterfdata: "Jkvr JACOBA/ BERENDINA/ VAN HEEMSKERCK/ VAN BEEST/ 1.4.1876 3.8.1923", en lager "JOANNA MARIA/ TAK v. POORTVLIET/ 15.2.1871 8.7.1936". Op de voorzijde van de hoge rechthoek rechtsachter staat bovenaan de Latijnse tekst "EX DEO/ NASCIMUR/ IN CHRISTO/ MORIMUR/ PER/ SPIRITUM/ SANCTUM/ REVIVISCIMUS (uit God zijn wij geboren, in Christus zijn wij gestorven en door de Heilige Geest zullen wij herleven). Waardering Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard urnenmonument uit het tweede kwart van de twintigste eeuw op de begraafplaats Westerveld; wegens de funerair-historische en genealogische waarde; wegens materiaalgebruik en kenmerkende vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520684
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Jacoba van Heemskerck omstreeks 1900

Jonkvrouw Jacoba Berendina van Heemskerck van Beest (Den Haag, 4 januari 1876 - Domburg, 3 augustus 1923) was een Nederlands kunstschilder, glaskunstenaar, graficus en tekenaar. Ze schilderde onder meer bomen, havengezichten, landschappen en stillevens.

Biografie

Van Heemskerck was lid van de familie Van Heemskerck en een dochter van jonkheer Jacob Eduard van Heemskerck van Beest en Geertruida Berendina de Feyfer. Ze was de jongste van zes kinderen. Haar vader was officier bij de Koninklijke Marine, die tevens schilderde: hij maakte zeegezichten, landschappen en stadsgezichten. Hij leerde Van Heemskerck de eerste beginselen van het schilderen.

Van Heemskerck had les bij J.H.Ph. Wortman en W. Hamel. Daarna studeerde ze aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1897-1901). Tot 1904 kreeg ze in Laren les van Ferdinand Hart Nibbrig. In Parijs volgde ze een half jaar lessen in het atelier van Eugène Carrière. Hier kwam ze in aanraking met de moderne kunst. Weer in Nederland woonde ze met haar zus Lucie in Den Haag. Hier ontmoette ze de verzamelaarster van moderne kunst Marie Tak van Poortvliet. Vanaf 1906 ging Van Heemskerck elke zomer naar Domburg, waar ze in contact kwam met Nederlandse avant garde-kunstenaars als Jan Toorop en Piet Mondriaan. Van Toorop en Mondriaan kreeg ze adviezen. In 1912 bouwde Tak van Poortvliet voor haar een atelier in de tuin van haar huis. Tak van Poortvliet was geïnteresseerd in haar werk en kocht het ook, als een van de weinigen in Nederland. Tak van Poortvliet zou haar levenslange vriendin worden.

Van Heemskerck schilderde landschappen, tekende en maakte veel grafisch werk. Vanaf 1910 nam ze aan verschillende exposities deel. In die tijd, rond 1911, werd ze kortstondig beïnvloed door het kubisme. Daarna voltrok zich bij Van Heemskerck een grote verandering. Ze voelde zich aangetrokken tot de antroposofie van Rudolf Steiner en werd gegrepen door de Duitse expressionistische beweging Der Sturm, waarvan de musicus, dichter en kunstcriticus Herwarth Walden de oprichter en leider was. De beeldtaal van haar werk veranderde. Van Heemskerck streefde ernaar haar innerlijke wereld tot uitdrukking te brengen en kwam steeds meer tot abstractie. Bronnen van invloed waren kunstenaars als Wassily Kandinsky en Franz Marc.

In 1913 nam Van Heemskerck deel aan de tentoonstelling Erster Deutscher Herbstsalon in Berlijn, georganiseerd door Walden. In de zomer van 1914 bezocht Walden Van Heemskerck in Domburg. Er ontstond een vriendschap en met Walden correspondeerde Van Heemskerck vanaf 1914 regelmatig. Walden schreef over haar werk in het blad 'Der Sturm' en in zijn boeken en organiseerde exposities in en buiten Duitsland van haar werk. Hierdoor raakte het werk van Van Heemskerck bekend. Vooral in Duitsland werd het gewaardeerd en verkocht. In Nederland was minder enthousiasme. Sommigen vonden haar werk gekunsteld.

Van Heemskerck zocht voortdurend naar nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden. Zij ging zich vanaf 1916 ook bezighouden met het ontwerpen van glas-in-loodramen. Zo maakte zij in 1921 ramen voor de marinekazerne in Amsterdam en in 1922 voor het GG&GD-gebouw, eveneens in Amsterdam.

Vanaf november 1922 woonde Van Heemskerck samen met de mecenase, Tak van Poortvliet, op Loverendale in Domburg.

Ze overleed onverwacht op 47-jarige leeftijd aan angina pectoris en werd op 7 augustus 1923 gecremeerd op Westerveld te Velsen. Op 12 november 1924 werd haar urn bijgezet in een monument op Westerveld. Na haar dood organiseerde Walden in 1924 een tentoonstelling over haar werk in Berlijn. Marie Tak van Poortvliet verzorgde een overzichtstentoonstelling in Nederland.

Schilderstijl

De werken van Jacoba van Heemskerck behoren tot het expressionisme. Ze wordt ook wel de 'vrouwelijke Mondriaan genoemd.

Werk in openbare collecties (selectie)

Werken

Jacoba van Heemskerck: Landschap, circa 1914 (Berlinische Galerie, Berlijn)
 • Vliegdennenbos, 1908[2]
 • Twee bomen, 1910, olieverf op doek, 70 x 88 cm (Gemeentemuseum Den Haag)
 • Compositie no.1, 1912
 • Vaas met tulpen (opus I), 1913
 • Landschap, circa 1914 (Berlinische Galerie, Berlijn)
 • Landschap nr. 6 (Zeeuws dorp), 1914
 • Beeld nr 33 (Zee met schepen), 1915
 • Bomen, 1915
 • Compositie nr. 15 (schepen), 1916
 • Beeld nr 65, 1917
 • Compositie met blauwe bomen, 1920
 • Beeld nr 107, 1920

Tentoonstellingen (selectie)

 • Jacoba van Heemskerck, Gemeentemuseum Den Haag, 1982
 • Jacoba van Heemskerck, een herontdekking van 27 augustus t/m 21 november 2005 in het Gemeentemuseum Den Haag[3]

Literatuur

 • A.H. Huussen jr. en J.F.A. van Paaschen-Louwerse, Jacoba van Heemskerck, schilderes uit roeping. Waanders, 2005.

Externe linksMonumenten in de buurt van Westerveld: urnenmonument Jacoba van Heemskerck in Driehuis NH

Westerveld

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Tussen 1888 en 1890 naar ontwerp van L.P. Zocher gerealiseerde PARKAANLEG van de begraafplaats Westerveld. De aanleg is uitgevoer..

Westerveld: graftombe J.W.H. van Wermeskerken

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding GRAFTOMBE van de journalist en letterkundige J.W.H. van Wermeskerken (1882-1937). Van Wermeskerken was onder meer buitenlands cor..

Westerveld: urnenmonument H.G. van Wijngaarden

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Uit 1930 daterend URNENMONUMENT van H.G. van Wijngaarden (1876-1929), eerste predikant van de Vrije Gemeente te Amsterdam na de d..

Westerveld: urnenmonument familie Von Saher

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding URNENMONUMENT van de familie Von Saher. Het uit de jaren '20 of het eind van de jaren '10 daterende urnenmonument is van de hand ..

Westerveld: urnenmonument F.M. Wibaut

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Uit 1937 daterend URNENMONUMENT van de Amsterdamse wethouder voor Volkshuisvesting en Financiën F.M. Wibaut (1859-1936). Het sob..

Kaart & Routeplanner

Route naar Westerveld: urnenmonument Jacoba van Heemskerck in Driehuis NH