Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerveld: urnenmonument Anthony Fokker in Driehuis NH

Graf Begraafplaats

Duin- en Kruidbergerweg 6
1985HG Driehuis NH (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1941


Beschrijving van Westerveld: urnenmonument Anthony Fokker

Inleiding URNENMONUMENT van de luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer Anthony Fokker (1890-1939). Het door rijksbouwmeester Gijsbert Friedhoff (1892-1970) ontworpen grafmonument werd in 1941 onthuld door het verwijderen van een kleed van vliegtuiglinnen. De bronsplastiek voorstellend een opvliegende meeuw, een door Fokker vaak gefotografeerde vogel, is van de hand van de beeldhouwer Theo van Reijn (1884-1954). Fokker overleed in de Verenigde Staten en werd gecremeerd in New York, waarna de as in 1940 werd overgevlogen. Omschrijving Via zes losse treden van diabas bereikbaar urnenmonument met een vierkant grondvlak van 2,62 m. Het in diabas uitgevoerde grafmonument bestaat uit een vloer van vijf bij vijf tegels omsloten door 0,40 m hoge zijmuurtjes en een hogere achterwand. De laatste draagt in bronzen letters het opschrift "LUCHTVAARTPIONIER 6 APRIL 1890 - 23 DECEMBER 1939 VLIEGTUIGBOUWER" en, op de inspringende bovenrand, de naam "ANTHONY FOKKER". Midden vóór de achtermuur staat een ranke zeshoekige kolom van gepolijst diabas met een hoogte van ruim twee meter. Deze draagt een bronsplastiek van een opvliegende meeuw. Blijkens de inscripties op vier vloertegels zijn in het graf ook de volgende familieleden bijgezet: H. Fokker (1851-1924), J.H.W. Fokker-Diemont (1865-1945), A.H.G. Fokker (1890-1939) en C. Fokker (1889-1953). Waardering Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuur- en funerair historische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard urnenmonument uit de jaren '40 van de twintigste eeuw op de begraafplaats Westerveld en als grafmonument van Anthony Fokker; wegens materiaalgebruik en vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520683
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Anthony Fokker
Anthony Fokker
Anthony Fokker
Algemene informatie
Volledige naam Antonij Herman Gerard Fokker
Geboren Kediri, 6 april 1890
Overleden New York, 23 december 1939
Nationaliteit Nederlandse
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Antonij Herman Gerard (Anthony) Fokker (Kediri, 6 april 1890New York, 23 december 1939) was een Nederlandse luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer. Het vliegtuigbedrijf Fokker is naar hem genoemd.

Levensloop

Fokker vliegt rond de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem op 1 september 1911
De Fokker A-2
Fokker Dr.I 3 - Duits jachtvliegtuig in de Eerste Wereldoorlog
De Fokker S11 Vliegtuigregistratienummer PH-GRY

Fokker, lid van de patriciaatsfamilie Fokker, werd geboren op Java, in het toenmalige Nederlands-Indië, als zoon van de koffieplanter Herman Fokker. Vier jaar later verhuisde de familie naar Haarlem om Tony en zijn oudere zus Toos een Nederlandse opvoeding te kunnen geven. Fokker senior was een self made man, en ook Fokker zelf hield het op school niet uit. Hij speelde liever met zijn modeltrein en zijn stoommachine. Hij verliet de middelbare school voortijdig, en vond een lekvrije band uit, maar de uitvinding bleek al door een ander gepatenteerd. In de zomer van 1910 stuurde zijn vader hem naar een monteuropleiding in Duitsland. Fokker wilde liever vliegen en besloot naar een andere school te gaan. Zijn eerste propellervliegtuigje, dat hij in 1910 ontwierp en construeerde, noemde hij De Spin. Op 1 september 1911 vloog hij voor de eerste keer boven Haarlem, nadat hij was opgestegen van een weiland en een rondje maakte om de toren van de Grote of Sint-Bavokerk.[1] Vervolgens maakte hij toen een landing in het Kleverpark. Hij testte zelf zijn modellen.

In 1912 vertrok Fokker naar Johannisthal, een vliegveld in de buurt van Berlijn, waar hij een bedrijf oprichtte, Fokker Aeroplanbau. Het eerste bekende en succesvolle vliegtuig dat Fokker produceerde was de Fokker Eindecker, met de gesynchroniseerde mitrailleur. Deze techniek paste hij toe op twee zeer succesvolle vliegtuigen, de Fokker Dr.I Dreidecker en de Fokker D.VII. De Duitsers vroegen Anthony Fokker om de productie grootscheeps aan te pakken, waarop in zijn fabriekshallen in Schwerin duizenden arbeiders werden ingezet die tientallen toestellen per dag in elkaar schroefden en lijmden.

Fokker raakte bevriend met de grote man van de Duitse oorlogsvliegers, Manfred von Richthofen, bijgenaamd de Rode Baron. De Fokker Dr.I werd vooral bekend toen Von Richthofen met dit toestel ging vliegen. De Fokker D.VII wordt beschouwd als het beste vliegtuig uit de hele Eerste Wereldoorlog. Aan het eind van de wereldoorlog was een van de eisen van de geallieerden dat alle D.VII’s vernietigd of ingeleverd werden. Ongeveer 140 vliegtuigen werden naar de Verenigde Staten verscheept.

In de navolgende jaren construeerde hij diverse andere typen vliegtuigen. Het bedrijf leverde circa 700 gevechtsvliegtuigen aan het Duitse leger. In 1913 maakte Anthony Fokker zijn eerste looping met een vliegtuig; hij was de tweede, na de Rus Pyotr Nesterov.

Ondanks verwoede pogingen van Fokker om ook vliegtuigen aan Nederland te verkopen, was Nederland alleen geïnteresseerd in Franse en Engelse toestellen. Dat deed Fokker toen definitief besluiten om voor de Duitsers te werken. Zij gaven hem alle ruimte en waardeerden zijn werk. Bij het uitbreken van de oorlog werd die fabriek door de staat overgenomen en verplaatst naar Schwerin, waar Fokker aanbleef als directeur. Hij bezocht het front en bezorgde de Duitsers een nagenoeg oppermachtige positie in de lucht, dankzij zijn revolutionaire synchronisatiesysteem. Door dit systeem werd de mitrailleur door een simpele borgpen, die op de propeller-as gemonteerd was, geblokkeerd zodra een propellerblad zich voor de loop bevond. Dit zorgde ervoor dat men niet de eigen propeller kapotschoot. De Entente (Frankrijk en Engeland) vloog met metalen plaatjes op de propellers om de afgeschoten kogels af te doen ketsen. Het systeem van Fokker was vele malen effectiever dan dat van de geallieerden.

In 1919 keerde Anthony Fokker terug in Nederland en sloot zich aan bij de N.V. Trompenburg. Op 21 juli 1919 richtte hij de Nederlandse Vliegtuigenfabriek op. Dit kon hij doen met steun van familie, de Steenkolen Handels Vereniging (SHV) (eigendom van de families van Beuningen en Fentener van Vlissingen) en enkele rijke particulieren.

Hij trouwde op 25 maart 1919 te Haarlem met Sophie Marie Elisabeth von Morgen. Dit huwelijk strandde na vier jaar. In 1922 vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij zich tot Amerikaan liet naturaliseren. Al in 1923 begon hij ook daar met een eigen vliegtuigfabriek. Hij trouwde een tweede maal in juli 1927 te New York met Violet Austman, die na een sprong uit het raam van haar appartement overleed.

Anthony Fokker overleed op 49-jarige leeftijd als gevolg van complicaties na een operatie aan zijn neusbijholten. Zijn as werd bijgezet in het familiegraf op de begraafplaats Westerveld in Driehuis.

Trivia

Bibliografie

  • De Vliegende Hollander - A.H.G. Fokker & Bruce Gould, 1931, Uitg. Van Holkema en Warendorf (met voorwoord van C.J. Snijders)
  • Dwarswind. Een biografie van Anthony Fokker - Marc Dierikx, 1997, Uitg. Sdu Uitgevers, Den Haag
  • "Anthony Fokker". Een vervlogen leven - Marc Dierikx, 2014, Uitg. Boom, Amsterdam

Externe links


Monumenten in de buurt van Westerveld: urnenmonument Anthony Fokker in Driehuis NH

Westerveld

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Tussen 1888 en 1890 naar ontwerp van L.P. Zocher gerealiseerde PARKAANLEG van de begraafplaats Westerveld. De aanleg is uitgevoer..

Westerveld: graftombe J.W.H. van Wermeskerken

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding GRAFTOMBE van de journalist en letterkundige J.W.H. van Wermeskerken (1882-1937). Van Wermeskerken was onder meer buitenlands cor..

Westerveld: urnenmonument H.G. van Wijngaarden

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Uit 1930 daterend URNENMONUMENT van H.G. van Wijngaarden (1876-1929), eerste predikant van de Vrije Gemeente te Amsterdam na de d..

Westerveld: urnenmonument familie Von Saher

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding URNENMONUMENT van de familie Von Saher. Het uit de jaren '20 of het eind van de jaren '10 daterende urnenmonument is van de hand ..

Westerveld: urnenmonument F.M. Wibaut

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Uit 1937 daterend URNENMONUMENT van de Amsterdamse wethouder voor Volkshuisvesting en Financiën F.M. Wibaut (1859-1936). Het sob..

Kaart & Routeplanner

Route naar Westerveld: urnenmonument Anthony Fokker in Driehuis NH

Foto's (1)