Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerveld: grafmonument Carel Steven Adama van Scheltema in Driehuis NH

Graf Begraafplaats

Duin- en Kruidbergerweg 6
1985HG Driehuis NH (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1927
Architect: Tjipke Visser


Beschrijving van Westerveld: grafmonument Carel Steven Adama van Scheltema

Inleiding GRAFMONUMENT van de dichter C.S. Adama van Scheltema (1877-1924). Het grafmonument dat de treurende muze voorstelt werd in 1926 vervaardigd door zijn vriend, de Bergense beeldhouwer Tjipke Visser. Oorspronkelijk stond voor dit beeld een bloembak gedragen door vier vrouwenfiguurtjes die de vier kunsten voorstelden (architectuur, beeldende kunst, literatuur en muziek). In 1927 werd deze bloembak door de weduwe naar elders verplaatst. Omschrijving Grafmonument met een rechthoekig grondvlak van 1,50 bij 2,65 m waarbinnen een ruwbehakte buitenrand van lichtgrijs graniet en een circa 1,30 m hoge en halfrond beëindigde achterwand van hetzelfde materiaal met zowel op de voor- als achterzijde een rond gepolijst vlak. Vóór deze achterwand zit op een ruwbehakte rechthoekige vloerplaat van hetzelfde materiaal een geknielde treurende vrouw met in haar rechter hand een bosje bloemen en de linker hand voor haar gezicht. Deze in beige kalksteen gehouwen vrouw stelt de muze voor treurend op het graf. Vóór het beeld ligt een kleine rechthoekige naamsteen van het genoemde graniet met op het klimmende bovenvlak in karakteristieke letters het opschrift "C.S. ADAMA/ v. SCHELTEMA/ 26.2.1877 * 6.5.1924/ EN VROUW". Onderin het ronde vlak aan de achterzijde van de achterwand is een rechthoekig bronzen naamplaatje ingelegd met de tekst "TJIPKE VISSER/ BEELDHOUWER/ BERGEN.N.H". Waardering Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuur- en funerair historische waarde als karakteristiek en grotendeels gaaf bewaard grafmonument uit de jaren '20 van de twintigste eeuw op de begraafplaats Westerveld en als grafmonument van de bekende dichter C.S. Adama van Scheltema; wegens de beeldende vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520682
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Carel Steven Adama van Scheltema
Carel Steven Adama van Scheltema.jpg
Algemene informatie
Geboren 26 februari 1877
Overleden 6 mei 1924
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1900-1924
Genre Socialisme
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Carel Steven Adama van Scheltema (Amsterdam, 26 februari 1877 - Bergen, 6 mei 1924) was een Nederlandse socialistische dichter.

Adama van Scheltema studeerde korte tijd medicijnen, werd toneelspeler, dreef een kunsthandel om zich dan geheel aan de literatuur te wijden. Hij trad toe tot de SDAP (een deel van zijn oeuvre bestaat dan ook uit socialistische gedichten). Op 24 oktober 1907 trad Adama van Scheltema in het huwelijk met Annie Kleefstra.

Adama van Scheltema wilde tot een nieuwe volkskunst komen en bestreed vanuit die gedachte ook de Tachtigers. In De grondslagen eener nieuwe poëzie (1907) bestreed hij de "kunst omwille van de kunst"-gedachte, en pleitte in plaats daarvan voor kunst omwille van de mensen om je heen. En verder: Een gedicht moet zijn een muziekstuk van woorden en gedachten, dat door zooveel mogelijk onzer medemenschen kan worden gevoeld en begrepen. Zijn gedichten vallen dan ook op door de eenvoud. Zijn politieke gedichten worden tegenwoordig niet meer zo op prijs gesteld, maar zijn natuurgedichten bevallen nog steeds.

Zijn tekst "Polder met jouw witte wegen en jouw sloten aan den kant" werd op muziek gezet door Johannes Wierts.

De gedichten "Voorbij", "Avondgebed", "Stilte", "Verlangen" en "Bede" werden door kerkmusicus Willem Vogel getoonzet.

Hij overleed in Bergen op 47-jarige leeftijd.

Amsterdam eerde hem met een Adama van Scheltemaplein, waarop ook het Gedenkteken Adama van Scheltema uit 1933 staat, dat er eerder stond dan dat het plein zijn naam droeg. Ook de weg in Bergen (N.-H.) waaraan Adama van Scheltema in villa 'De Windroos' woonde, is naar hem vernoemd.

Bibliografie

C.S. Adama van Scheltema

Zijn gedichtenbundels zijn:

 • Een weg van verzen (1900)
 • Uit den dood (1901)
 • Van zon en zomer (1902)
 • Düsseldorf (1903)
 • Londen (1903)
 • Amsterdam (1904)
 • Zwervers verzen (1904)
 • Eenzame liedjes (1906)
 • Uit stilte en strijd (1909)
 • Eerste oogst (1912)
 • Zingende stemmen (1914)
 • De keerende kudde (1920)
 • De tors (1924)
 • Gevleugelde spreuken (1925)
 • Verzamelde gedichten (1934)

Zijn proza omvat:

 • Over idealisme (1906)
 • De grondslagen eener nieuw poëzie (1907)
 • Kunstenaar en samenleving (1922),
 • Levende steden
 • Italië - Indrukken en gedachten - Een Causerie

Verder vertaalde hij Ibsens Peer Gynt en het eerste deel van Goethes Faust.

Zie ook

Wikisource NL Meer bronnen die bij deze auteur horen, kan men vinden op de pagina Carel Steven Adama van Scheltema op de Nederlandstalige Wikisource.

Monumenten in de buurt van Westerveld: grafmonument Carel Steven Adama van Scheltema in Driehuis NH

Westerveld

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Tussen 1888 en 1890 naar ontwerp van L.P. Zocher gerealiseerde PARKAANLEG van de begraafplaats Westerveld. De aanleg is uitgevoer..

Westerveld: graftombe J.W.H. van Wermeskerken

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding GRAFTOMBE van de journalist en letterkundige J.W.H. van Wermeskerken (1882-1937). Van Wermeskerken was onder meer buitenlands cor..

Westerveld: urnenmonument H.G. van Wijngaarden

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Uit 1930 daterend URNENMONUMENT van H.G. van Wijngaarden (1876-1929), eerste predikant van de Vrije Gemeente te Amsterdam na de d..

Westerveld: urnenmonument familie Von Saher

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding URNENMONUMENT van de familie Von Saher. Het uit de jaren '20 of het eind van de jaren '10 daterende urnenmonument is van de hand ..

Westerveld: urnenmonument F.M. Wibaut

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Uit 1937 daterend URNENMONUMENT van de Amsterdamse wethouder voor Volkshuisvesting en Financiën F.M. Wibaut (1859-1936). Het sob..

Kaart & Routeplanner