Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerveld: urnenmonument H.G. van Wijngaarden in Driehuis NH

Graf Begraafplaats

Duin- en Kruidbergerweg 6
1985HG Driehuis NH (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Westerveld: urnenmonument H.G. van Wijngaarden

Inleiding Uit 1930 daterend URNENMONUMENT van H.G. van Wijngaarden (1876-1929), eerste predikant van de Vrije Gemeente te Amsterdam na de dood van haar oprichters, de gebroeders Hugenholtz. Het monument is van de hand van de beeldhouwer Nicolaas van der Kreek (1896-1967) en werd bekostigd uit een speciaal daartoe opgericht fonds. Omschrijving Hoog asymmetrisch opgezet urnenmonument bestaande uit een ranke drie meter hoge achterplaat van euvillesteen die paraboolvormig eindigt en waartegen rechts van het midden een haakse en lagere plaat van hetzelfde materiaal waaruit bovenaan een sculptuur voortkomt in de vorm van een gestileerde mannenfiguur met zijn rechter hand in spreekhouding en zijn linker hand rustend op een bijbel. Links van deze dwarsplaat en haaks op de achterplaat bevindt zich onderaan een forse urn van ruwbehakt syaniet met een halfronde voorzijde en een deksel in de vorm van een smaller afgerond blok dat gladder afgewerkt is. De achterplaat draagt in bronzen letters (ontbreken deels) de volgende opschriften: "H.G. VAN/ WIJNGAARDEN/ 1-7-1929" en lager "VOOR VROOMHEID/ IN/ PROTESTANTISME". Op de linkerzijde van de dwarsplaat staat in bronzen letters (ruim 2/5 ontbreekt) van boven naar onder "VEREENIGING/ `VRIJE GEMEENTE'/ TE AMSTERDAM/ EVANGELISCHE/ MAATSCHAPPIJ/ EN/ INTERNATIONAAL/ VERBOND TOT/ VEREENIGING EN/ BEVORDERING/ VAN HET/ PROTESTANTISME". Aan de rechterzijde wordt de dwarsplaat geflankeerd door een meer terugliggende en enigszins lagere rechthoekige dwarsplaat van syaniet. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard urnenmonument uit het tweede kwart van de twintigste eeuw op de begraafplaats Westerveld; wegens de funerair-historische en genealogische waarde; wegens het materiaalgebruik en vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520677
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westerveld: urnenmonument H.G. van Wijngaarden in Driehuis NH

Westerveld

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Tussen 1888 en 1890 naar ontwerp van L.P. Zocher gerealiseerde PARKAANLEG van de begraafplaats Westerveld. De aanleg is uitgevoer..

Westerveld: graftombe J.W.H. van Wermeskerken

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding GRAFTOMBE van de journalist en letterkundige J.W.H. van Wermeskerken (1882-1937). Van Wermeskerken was onder meer buitenlands cor..

Westerveld: urnenmonument familie Von Saher

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding URNENMONUMENT van de familie Von Saher. Het uit de jaren '20 of het eind van de jaren '10 daterende urnenmonument is van de hand ..

Westerveld: urnenmonument F.M. Wibaut

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Uit 1937 daterend URNENMONUMENT van de Amsterdamse wethouder voor Volkshuisvesting en Financiƫn F.M. Wibaut (1859-1936). Het sob..

Westerveld: grafmonument Louise Hardenberg

Duin- en Kruidbergerweg 6
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding Uit 1898 daterend GRAFMONUMENT van Louise Hardenberg (1844-1898), directrice van de Kweekschool voor Bewaarschoolonderwijzeressen..

Kaart & Routeplanner