Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerveld: urnenveld in Driehuis NH

Graf Begraafplaats

Duin- en Kruidbergerweg 2
1985HG Driehuis NH (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van Westerveld: urnenveld

Inleiding URNENVELD uit 1932, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit door de tuinarchitecte Neurdenberg in landschappelijke stijl ontworpen urnenveld is gesitueerd op en aan de voet van de duinhelling rond het noordoostelijke helft van het tweede columbarium. De paddestoelvormige urnen in dit urnenveld zijn ontworpen door Dudok. Omschrijving In landschappelijke stijl tegen en onderaan de duinhelling aangelegd urnenveld bestaande uit slingerpaden waarlangs de urnen geplaatst zijn. Het grootste deel van de urnen heeft een paddestoelvorm en is uitgevoerd in groengeglazuurd ceramiek. Daarnaast komen met name in het oostelijke gedeelte ook (in vooraanzicht) rechthoekige urnen voor, eveneens merendeels van groengeglazuurd ceramiek. Laatstgenoemde urnen hebben een vlakke, halfronde of gepunte zijkanten. In de voorzijde van de "gepunte" urnen is een zandlopermotief aangebracht. Vóór iedere urn ligt een klein rechthoekig tablet van geglazuurd ceramiek waarop de gegevens van de overledene staan vermeld. Naast de uniforme urnen komen enkele afwijkende urntypen voor en een aantal individuele urnenmonumenten. Langs de hoger gelegen paden zijn in plaats van urnen ook rijen keldertjes toegepast waarin de asbus ondergronds kon worden bijgezet. Elk keldertje is voorzien van een achthoekig bronzen deksel met opschrift. Waardering Het urnenveld met bijbehorende urnen is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het crematoriumcomplex Velsen; wegens de aanleg in landschapsstijl van tuinarchitecte Neurdenberg waarbij gebruik is gemaakt van de natuurlijke omstandigheden; wegens de inrichting van het veld met paddestoelvormige urnen naar ontwerp van Dudok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520673
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westerveld: urnenveld in Driehuis NH

Westerveld: crematoriumgebouw

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding CREMATORIUMGEBOUW uit 1912-'13, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Het op een natuurlijke duintop gesitueerde cre..

Westerveld: tweede columbarium

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding TWEEDE COLUMBARIUM uit 1925-1926, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit door architect W.M. Dudok ontworpen colu..

Westerveld: derde columbarium

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding DERDE COLUMBARIUM met aula en bijbehorende urnen, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit tussen 1937 en 1939 naar..

Westerveld: vierde columbarium

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding VIERDE COLUMBARIUM uit 1938, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit door architect W.M. Dudok ontworpen vrijstaan..

Westerveld: vijfde columbarium

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding VIJFDE COLUMBARIUM uit 1952, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit eveneens door Dudok ontworpen vijfde columbari..

Kaart & Routeplanner

Route naar Westerveld: urnenveld in Driehuis NH

Foto's (1)