Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerveld: vijfde columbarium in Driehuis NH

Graf Begraafplaats

Duin- en Kruidbergerweg 2
1985HG Driehuis NH (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1952


Beschrijving van Westerveld: vijfde columbarium

Inleiding VIJFDE COLUMBARIUM uit 1952, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit eveneens door Dudok ontworpen vijfde columbarium (het huidige columbarium 4) werd gebouwd als uitbreiding op het uit 1938 daterende columbarium van de Arbeiders Vereniging Voor Lijkverbranding (A.V.V.L.). Het vijfde columbarium is gelegen ten westen van het derde columbarium en de aula, met een open urnengalerij die gericht is op het columbarium van de A.V.V.L. De galerij ligt gedeeltelijk ingegraven in de oostoever van de oorspronkelijke asverstrooiïngsvijver, die thans gedeeltelijk gedempt en verkleind is. De vormgeving van het vijfde columbarium is door de golvende daklijn minder strak dan de eerdere door Dodok ontworpen columbaria. Vóór het midden van het columbarium staat een kalkstenen vrouwenbeeld uit 1950 vervaardigd door de beeldhouwer Han Richters (1915). Dit beeld maakt evenals de uniforme urnen deel uit van de bescherming. Omschrijving Uit één bouwlaag bestaande open urnengalerij op een grondplan dat de vorm heeft van acht gekoppelde U-vormen. Het gedeeltelijk ingegraven columbarium bestaat uit een betonconstructie die onderaan bekleed is met lichtgele tegels. In totaal telt de urnengalerij acht inhammen waarvan de wanden geheel bestaan uit nissen waarin urnen geplaatst zijn. De urnennissen zijn evenals het platte betonnen dak (voorzover zichtbaar) witgesausd. De naar voren uitkragende voorzijde van het dak heeft de vorm van een serie uitgespaarde halve cirkels waarvan de scherpe hoekpunten gescheiden worden door terugliggende rechte middenstukken. Hieronder is de voorzijde van columbarium bekleed met geelroze baksteen in een sierverband zonder draagfunctie. Vóór de middelste muurdam staat een kalkstenen beeld van een vrouw die de levensrol leest. De vierkante urnen van mintgroen ceramiek hebben een buikvorm en een plat vierkant deksel. Waardering Het vijfde columbarium met bijbehorende urnen en beeld is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het crematoriumcomplex Velsen en als karakteristiek werk uit het oeuvre van architect W.M. Dudok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520672
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westerveld: vijfde columbarium in Driehuis NH

Westerveld: crematoriumgebouw

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding CREMATORIUMGEBOUW uit 1912-'13, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Het op een natuurlijke duintop gesitueerde cre..

Westerveld: tweede columbarium

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding TWEEDE COLUMBARIUM uit 1925-1926, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit door architect W.M. Dudok ontworpen colu..

Westerveld: derde columbarium

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding DERDE COLUMBARIUM met aula en bijbehorende urnen, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit tussen 1937 en 1939 naar..

Westerveld: vierde columbarium

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding VIERDE COLUMBARIUM uit 1938, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit door architect W.M. Dudok ontworpen vrijstaan..

Westerveld: urnenveld

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding URNENVELD uit 1932, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit door de tuinarchitecte Neurdenberg in landschappelijke ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)