Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerveld: vierde columbarium in Driehuis NH

Graf Begraafplaats

Duin- en Kruidbergerweg 2
1985HG Driehuis NH (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1938


Beschrijving van Westerveld: vierde columbarium

Inleiding VIERDE COLUMBARIUM uit 1938, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit door architect W.M. Dudok ontworpen vrijstaande columbarium met open urnengalerij was bestemd voor de leden van de Arbeiders Vereniging Voor Lijkverbranding (A.V.V.L.). Het vierde columbarium (het huidige columbarium 5) is gelegen ten westen van de overige gebouwen van het crematorium, aan de westzijde van een open plek waar zich oorspronkelijk de asverstrooiïngsvijver bevond. In de jaren '90 van de 20ste eeuw zijn de oorspronkelijke urnen in dit columbarium vervangen door moderne getorste urnen. De cilindervormige oorspronkelijke urnen waren uitgevoerd in wit ceramiek en voorzien van een vierkante voet waarop aan de voorzijde een bronzen plaatje met de gegevens van de overledene. Omschrijving Op T-vormig grondplan gebouwd vrijstaand columbarium van één bouwlaag onder een lichtgebogen betonnen schaaldak. Boven het middengedeelte, de stam van de "T", wordt het dak gedragen door een tweezijdige nismuur van beton met een dwarsdoorsnede in de vorm van een hoekige "S". Het langwerpige gedeelte van het dak rust aan de noordoostzijde op ronde betonnen kolommen en aan de zuidwestzijde op een betonnen nismuur waarvan de achterzijde bekleed is met gele waalsteen in Vlaams verband met platvolle voeg. Tegen laatstgenoemde nismuur sluit rechts (NW) een in hetzelfde metselwerk uitgevoerde en in doorsnede ruitvormige ruimte aan toegankelijk via een stalen deur in de voorzijde. Alle nissen zijn halfrond van vorm en evenals de kolommen en het dak witgesausd. Waardering Het vierde columbarium is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het crematoriumcomplex Velsen en als kenmerkend werk uit het oeuvre van architect W.M. Dudok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520671
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westerveld: vierde columbarium in Driehuis NH

Westerveld: crematoriumgebouw

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding CREMATORIUMGEBOUW uit 1912-'13, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Het op een natuurlijke duintop gesitueerde cre..

Westerveld: tweede columbarium

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding TWEEDE COLUMBARIUM uit 1925-1926, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit door architect W.M. Dudok ontworpen colu..

Westerveld: derde columbarium

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding DERDE COLUMBARIUM met aula en bijbehorende urnen, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit tussen 1937 en 1939 naar..

Westerveld: vijfde columbarium

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding VIJFDE COLUMBARIUM uit 1952, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit eveneens door Dudok ontworpen vijfde columbari..

Westerveld: urnenveld

Duin- en Kruidbergerweg 2
Driehuis NH (Gemeente Velsen)
Inleiding URNENVELD uit 1932, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit door de tuinarchitecte Neurdenberg in landschappelijke ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Westerveld: vierde columbarium in Driehuis NH