Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ambtmanstuin in Tiel

Tuin Park Landgoed

Ambtmanstraat 17
4001MC Tiel
Gelderland


Beschrijving van Ambtmanstuin

Omschrijving De diepe, rechthoekige TUIN omvat een stelsel van paden slingerend door lobvormige gazons en perken. Deze gazons en de perken zijn gevuld met diverse struiken en boomgroepen. De paden lagen in de oorspronkelijke situatie dieper dan de perken en de perken waren oorspronkelijk omzoomd door randen van baksteen; deze zijn nog gedeeltelijk aanwezig. De paden zijn wisselend van breedte; zo worden ze breder in de richting van een kruispunt van paden of bij een bijzondere boom. In de tuin zijn verschillende bijzondere struik- en boomsoorten toegepast. De bomen zijn of in groepen in de perken geplant of solitair in de grasvelden. De boomgroepen bestaan onder meer uit de soorten iep, kastanje, linde, beuk en plataan. Onder de verschillende struiken bevinden zich ook taxus, hulst en buxus die vermoedelijk later zijn toegevoegd. Loofbomen zoals de rode kastanje en de zilverlinde zijn voornamelijk voor in de tuin geplaatst. Achterin de tuin komen verschillende naaldboomsoorten voor, die in lengte boven de andere beplanting uitkomen. In de tuin zijn voorts enkele zichtassen gecreƫerd, zoals een doorkijk op een rode beuk. Waardering STADSTUIN aangelegd in LANDSCHAPSSTIJL omstreeks 1860. -Van tuinarchitectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een stadstuin achter een voornaam huis, aangelegd in negentiende-eeuwse landschapsstijl waarvan de hoofdvorm, aanleg en beplanting gaaf bewaard zijn gebleven. De tuin bezit de voor de stijl typerende kenmerken zoals lobvormige gazons en perken met verschillende boomgroepen en struiken, slingerende paden en een zichtas op bijzondere bomen. -Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het historische stadscentrum van Tiel, waar hij als gedeeltelijk vrijliggende stadstuin een beeldbepalende rol speelt. De tuin bezit hoge ensemblewaarden met het Ambtmanshuis, waar hij visueel en functioneel mee verbonden is. -Van cultuurhistorische waarde als uiting van een sociaal-maatschappelijke ontwikkeling, als goed bewaard voorbeeld van een particuliere stadstuin die de welvaart, wooncultuur en status van een stadsnotabele weerspiegelt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520658
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ambtmanstuin in Tiel

Ambtmanshuis

Ambtmanstraat 17
Tiel
Koetshuis van het Ambtmanshuis. Gepleisterd rechthoekig gebouw met houten kroonlijst en schilddak.

Ambtmanshuis

Ambtmanstraat 17
Tiel
AMBTMANSHUIS. In een houtrijke tuin op de hoek van de Achterweg gelegen pand, dat na restauratie in 1939 in gebruik genomen is als Polderhu..

Breed pand van negen vensterassen, met verdieping en schilddak

Ambtmanstraat 15
Tiel
Breed pand van negen vensterassen, met verdieping en schilddak, derde kwart 19e eeuw. Het pand bestaat uit een linkergedeelte ter breedte va..

Ambtmanstuin

Ambtmanstraat 17
Tiel
Omschrijving onderdeel 4 De THEEKOEPEL is vermoedelijk later in de negentiende eeuw toegevoegd, evenals het koetshuis dat zich langs de west..

Gepleisterd pand ter breedte van vijf vensterassen met verdieping en zadeldak en gepleisterd hoekpand ter breedte van acht vensterassen met verdieping ..

Ambtmanstraat 30
Tiel
Ambtmanstraat 30 is een gepleisterd pand ter breedte van vijf vensterassen met verdieping en zadeldak. De in pleister gebosseerde voorgevel ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)