Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek Joodse begraafplaats in Tiel

Overig

Voor de Kijkuit 7
4001HG Tiel
Gelderland

Bouwjaar: 1868


Beschrijving van Toegangshek Joodse begraafplaats

Omschrijving Het TOEGANGSHEK, behorend bij de Joodse begraafplaats bestaat uit twee in baksteen uitgevoerde hekpijlers, met hiertussen een in ijzer uitgevoerd dubbel draaihek. Dit hek heeft vertikale spijlen met eenvoudige speerpunten, die bijeengehouden worden door horizontale regels. De middelste regel heeft een in- en uitzwenkende vorm. De hekpijlers bezitten gemetselde bekroningen in de vorm van een vierzijdig tentdak. Aan de voorzijde zijn deze kolommen voorzien van een hardstenen plaat waarop in reliƫfletters in het Hebreeuws en in Romeins schrift teksten en jaartallen zijn aangebracht. Links staat in Romeins schrift `Ezechiƫl XXXVII' met hieronder de geciteerde tekst in het Hebreeuws. Rechts is `Jesaja XXVI: 19' te lezen en het jaartal 5628 (=1868). Waardering TOEGANGSHEK (complexonderdeel C) vermoedelijk daterend uit 1868 -Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een toegangshek uit de tweede helft van de negentiende eeuw, met stenen hoekpijlers met opschrift en een dubbel draaihek. -Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de Joodse begraafplaats, waar het aan de Voor de Kijkuit een belangrijke beeldbepalende rol speelt en samen met het grindpad voor een zichtas richting het metaarhuisje zorgt. -Van cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van de Joodse begraafplaats, die een belangrijke rol speelt in de funeraire geschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520653
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek Joodse begraafplaats in Tiel

Metaarhuisje

Voor de Kijkuit 7
Tiel
Omschrijving onderdeel B Het rechthoekige METAARHUISJE is afgedekt met een zadeldak tussen twee tuitgevels. De schilden zijn belegd met gesm..

Joodse begraafplaats

Voor de Kijkuit 7
Tiel
Omschrijving onderdeel A De BEGRAAFPLAATS omvat twee rechthoekige grafvelden die elkaar in een rechte hoek raken over een lengte van enkele ..

R.K. begraafplaats

J.D. van Leeuwenstraat
Tiel
Rooms Katholieke Begraafplaats, gesticht in 1836. Aan de straat een smeedijzeren toegangshek met opschrift: "Zalig zijn de dooden die in den..

Aarden wal

Tussen het westelijke uiteinde van de Hoogeindsestraat en de Oliemolensteeg
Tiel
Aan de noordzijde van de stad een gedeelte der 17e eeuwse aarden wal tussen het westelijke uiteinde der Hoogeindsestraat en de Oliemolenstee..

Pand met verdieping en hoog zadeldak tussen puntgevels

Gasthuisstraat 96
Tiel
Pand, waarschijnlijk laat-middeleeuws, op de hoek van het Hoogeinde. Verdieping en hoog zadeldak tussen puntgevels. Gepleisterde en gemodern..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangshek Joodse begraafplaats in Tiel

Foto's (1)