Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse begraafplaats in Tiel

Graf Begraafplaats

Voor de Kijkuit 7
4001HG Tiel
Gelderland

Bouwjaar: 1827-1828


Beschrijving van Joodse begraafplaats

Omschrijving onderdeel A De BEGRAAFPLAATS omvat twee rechthoekige grafvelden die elkaar in een rechte hoek raken over een lengte van enkele meters. Het hele terrein is omgeven door een bakstenen muur met steunberen. De muur is in verschillende fasen opgemetseld, wat onder meer blijkt uit de afdekking van de muur met of zonder ezelsrug. De begraafplaats kenmerkt zich door een sobere aanleg en bestaat overwegend uit staande grafzerken in rijen. Deze rijen liggen haaks op een pad dat vanuit het metaarhuisje een rechte lijn door het snijpunt van de twee grafvelden maakt. De zerken zijn overwegend van het eenvoudige hardstenen type en aan de bovenzijde recht, rondboogvormig of segmentboogvormig afgesloten. Andere zerken hebben een keperboogvormige afsluiting met oorstukken. De meeste zerken zijn voorzien van een tekst in zwartgeschilderde reliƫfletters binnen iets verdiepte velden. Sommige grafzerken hebben een gebosseerd oppervlak. De meeste zerken op het noordelijke gedeelte staan met de tekstzijde van het huisje afgekeerd. Op het oostelijke gedeelte staan de zerken met de tekst naar het huisje toe gericht. De begraafplaats kent geen beplanting. Nabij het metaarhuisje bevindt zich een na-oorlogs monument voor de joodse slachtoffers uit 1942-1944. Waardering JOODSE BEGRAAFPLAATS (complexonderdeel A) uit 1827-1828, vergroot in 1868 -Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een begraafplaats waarin de typische kenmerken van een negentiende-eeuwse Joodse begraafplaats herkenbaar zijn, zoals een eenvoudig omsloten grafveld met eenvoudig vormgegeven zerken in rijen. De graftekens bezitten een collectieve betekenis voor het typische karakter van de begraafplaats door hun materiaalgebruik, eenvoudige vorm en situering. -Van stedenbouwkundige waarde als hoofdonderdeel van het complex, dat aan de Voor de Kijkuit een beeldbepalende rol speelt. -Van cultuurhistorische waarde binnen de funeraire geschiedenis, als goed typologisch voorbeeld van een Joodse begraafplaats en vanwege de op de graftekens aanwezige genealogische gegevens. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520651
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Joodse begraafplaats in Tiel

Metaarhuisje

Voor de Kijkuit 7
Tiel
Omschrijving onderdeel B Het rechthoekige METAARHUISJE is afgedekt met een zadeldak tussen twee tuitgevels. De schilden zijn belegd met gesm..

Toegangshek Joodse begraafplaats

Voor de Kijkuit 7
Tiel
Omschrijving Het TOEGANGSHEK, behorend bij de Joodse begraafplaats bestaat uit twee in baksteen uitgevoerde hekpijlers, met hiertussen ee..

R.K. begraafplaats

J.D. van Leeuwenstraat
Tiel
Rooms Katholieke Begraafplaats, gesticht in 1836. Aan de straat een smeedijzeren toegangshek met opschrift: "Zalig zijn de dooden die in den..

Begraafplaats "Ter Navolging"

Lingedijk
Tiel
Begraafplaats "Ter Navolging". Eerste "buitenkerkhof" in Nederland, gesticht in 1786. Aan de Lingedijk twee gecementeerde, bakstenen hekpijl..

Aarden wal

Tussen het westelijke uiteinde van de Hoogeindsestraat en de Oliemolensteeg
Tiel
Aan de noordzijde van de stad een gedeelte der 17e eeuwse aarden wal tussen het westelijke uiteinde der Hoogeindsestraat en de Oliemolenstee..

Kaart & Routeplanner