Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ophaalbrug over de Danne in Breukelen

Weg En Waterwerk


3620AA Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1891


Beschrijving van Ophaalbrug over de Danne

Inleiding De over de rivier de Danne gelegen OPHAALBRUG uit 1891, is vervaardigd door de Koninklijke Nederlandse Grofsmederij te Leiden. Oorspronkelijk lag deze brug over de Angstel in de westelijke Kanaaldijk te Nieuwersluis. Na aankoop van de brug door de gemeente in 1950 is de brug is hier in 1960 geplaatst ter vervanging van een houten draaibrug. Later is de brug als voet/fietsbrug in gebruik genomen. Het riviertje de Danne maakte oorspronkelijk deel uit van de westelijk arm van de Vecht, de Aa. Sinds de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal vormt het de verbinding tussen de Vecht en het kanaal. De landhoofden zijn uitgevoerd in ruw beton en zijn niet betrokken bij de bescherming van rijkswege. Ook het hekwerk langs de hoofden en de bitumen afdekking van de val vallen buiten de bescherming. Omschrijving De ter plaatse van de Marijkestraat over de Danne te Breukelen gelegen ophaalbrug verbindt de Marijkestraat met de Stationsweg. De uit geklonken delen opgebouwde, wit geschilderde brug heeft een houten brugdek op zwart geschilderde gewalste liggers. De hameipoort is uitgevoerd met een ronde boog, die rust op consoles. In de opengewerkte sloof bevinden zich cirkelvormige sierelementen en een plaatje op de ligger met de naam van de fabrikant en het jaartal. De balans is uitgevoerd in een vakwerkconstructie. De stalen langsschoren, hangstangen en het handbedieningsmechanisme aan de noordoostzijde van de brug zijn zwart geschilderd. De leuningen van de val bestaan uit houten, horizontale balken. Waardering De brug over de Danne te Breukelen is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaarde geklonken brug uit 1891 van de Koninklijke Nederlandse Grofsmederij te Leiden en vanwege de beeldbepalende ligging over de Danne. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520641
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ophaalbrug over de Danne in Breukelen

Schutsluis

-
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding SCHUTSLUIS, type dubbelkerende kanaalsluis, als onderdeel van het sluiscomplex, in opdracht van Waterstaat uitgevoerd. Het comple..

Sluiswachterswoning

Stationsweg 10
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding SLUISWACHTERSWONING, als onderdeel van het sluiscomplex, in opdracht van Waterstaat uitgevoerd in 1891 in neorenaissancestijl. He..

Nederlands Hervormde Kerk

Straatweg 59
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
N.H.Kerk. Eenbeukige kruiskerk, verm. 15e eeuw. Toren in 1705 herbouwd, ter plaatse van een oudere, schip vermoedelijk toen ook vernieuwd. T..

Grafkapel

Straatweg 59
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Grafkapel van Gunterstein aan de zuidzijde van het schip van de N.H.Kerk, 1718.

Voormalige pastorie gelegen op de hoek van de straatweg en de Nassaustraat

Straatweg 61
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving Voormalige pastorie gelegen op de hoek van de Straatweg en de Nassaustraat. Het pand is gelegen op een perceel dat vanouds bij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ophaalbrug over de Danne in Breukelen

Foto's (1)