Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenrode in Breukelen

Tuin Park Landgoed

Straatweg 25
3621BG Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Nijenrode

Inleiding In Landschappelijke stijl aangelegde TUIN met een gemengd karakter, van de hand van de tuinarchitecten L. Springer en H. Copijn uit het begin van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijke uitbreidingen en restauraties hebben zich onder meer in de 17de eeuw voorgedaan Ortt, die ook de opdracht gaf voor de aanleg van een formele tuin. Vanaf 1907 was de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse koffiehandelaar Michiel Onnes. Hij liet het kasteel onder leiding van architect E.G. Wentinck herstellen naar een 17de eeuwse situatie en voegde enkele bijgebouwen toe. De tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn waren verantwoordelijk voor de tussen 1912-1915 tot Landschappelijke tuin omgevormde aanleg met een gemengd karakter. Thans zetelt Nijenrode Universiteit voor Bedrijfskunde in het kasteel en is met de aankoop van grond in de richting van het Amsterdam-Rijnkanaal het grondgebied van de buitenplaats opnieuw vergroot. Omschrijving De tuin bevindt zich in het noordwesten, westen en zuidwesten van het park. De aanleg kenmerkt zich door de halfverharde slingerpaden, boomgroepen met overwegend loofbomen, afgewisseld met open gazons, solitaire bomen als eik en linde en de weidse vijver met als accent twee eilanden waarop onder meer berken groeien. In het voorjaar domineert de stinse flora de gazons, lanen en oostelijke bosgedeelten. Waardering De tuin in het park van de historische buitenplaats Nijenrode is van algemeen belang vanwege de tuinarchitectonische waarde als goed bewaard voorbeeld van een landschapstuin met een gemengd karakter van de hand van de tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn uit het begin van de twintigste eeuw; alsmede vanwege de cultuurhistorische waarde als herinnering aan de functionele inrichting van de historische buitenplaats; alsmede vanwege de historische relatie met overige in het park gelegen deeltuinen. De tuin heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie als onderdeel van de parkaanleg van de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520634
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenrode in Breukelen

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding TENNISHUISJE, uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oors..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding VOLIERE, uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong ..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding PARKAANLEG en LABYRINTH, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kast..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Vrijstaande voormalige FAZANTERIE uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenpla..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Vrijstaand VOEDERHUISJE in chaletstijl, uit het begin van de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nije..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenrode in Breukelen

Foto's (1)